Karjalan Nuorten Roihu

Karjalan Nuorten Roihu, kuvaaja Ella Kaidesoja

Kansantanssiryhmä Roihu on toiminut lokakuusta 2021, jolloin Karjalan Nuorten aiemmin toimineissa lasten ryhmissä harrastaneet tanssijat yhdistettiin uudeksi varhaisnuorten tanssiryhmäksi. Roihussa on 13 tanssijaa, iältään 12-16 -vuotiaita. Roihu harjoittelee kaksi kertaa viikossa (120 min + 90 min) suomalaisen kansantanssin ydinasioita, tanssitekniikkaa, paritanssia, sekä ryhmän taitotason mukaista koreografiaa. Ryhmää ohjaavat kansantanssiohjaaja Sini Hirvonen ja tanssinopettaja (AMK) Elias Martikainen, jota syyskaudella 2022 sijaisti tanssinopettaja (AMK) Ella Rautamies. Ensimmäisellä toimintakaudella ryhmä onnistuttiin ryhmäyttämään ja viemään vuoden 2022 aikana yhteensä 15 kertaa esiintymään. Roihun vahvuuksia ovat hyvä ryhmähenki, rutiini ottaa haltuun monenlaista materiaalia, sekä kokemus kansanomaisten tanssien esittämisestä.

Pyöreän Tornin pelimannit on seuran oma bändi, jota on syksystä 2022 luotsannut Viive Virtanen. Ryhmä koostuu eri ikäisistä aikuisista musiikin harrastajista. Pyöreän Tornin pelimannit keskittyy harjoittelussa erityisesti tanssisoittoon ja sen tavoitteena on sekä tehdä yhteistyötä oman seuran esiintyvien tanssiryhmien kanssa että säestää vapaata tanssia. Pyöreän Tornin pelimannien vahvuus on tanssisoitto, erityisesti vapaan tanssin säestäminen. Kilpasilla-kokonaisuuden musiikit on säveltänyt kokoonpanossa viulunsoittoa harrastava Jussi Tarkkanen.

Kilpasilla-teoksen punainen lanka on leikkimielinen kisailu, josta jokainen yksittäinen kappale toteuttaa omaa näkökulmaansa. Sottiisissa kisataan siitä, kuka näyttää kivoimman paritanssivariaation ja saa muut mukaansa. Tutussa kansanlaulussa kuulostellaan, kenen ääni soi kirkkaimpana. Masurkan tahtiin otetaan toisista mittaa taidoissa ihan tosissaan. Polkassa päästään testaamaan, käyvätkö nopeammin tanssijoiden jalat vai pelimannien jouset.
Kilpasilla-teos on valmistunut huhtikuussa 2023 ja se on esitetty aiemmin Etelä-Suomen alueellisessa Tanssirallissa, sekä seuran omassa konsertissa yhdessä Pyöreän Tornin pelimannien kanssa. Päätösnumerolla Itälänsipolkka Roihu osallistui Nuori Kulttuuri Digistage -videokatselmukseen.
Ohjauksesta, koreografiasta ja sommittelusta vastaavat Sini Hirvonen ja Elias Martikainen. Teoksen musiikit on säveltänyt Jussi Tarkkanen Pyöreän Tornin pelimanneista ja musiikkiryhmää ohjaa Viive Virtanen.

Karjalan Nuorten Roihu, Nuorisoseura Karjalan Nuoret, Helsinki
Sarja: 16-vuotiaat ja nuoremmat
Koreografit:
1. Sottiisi, kor. Sini Hirvonen
2. Taivas on sininen ja valkoinen, kor. Elias Martikainen
3. Pihamasurkka, kor. Jutta Wrangen, som. Elias Martikainen
4. Iltälänsipolkka, kor. Sini Hirvonen
Ohjaajat: Sini Hirvonen ja Elias Martikainen
Musiikkitiedot:
1. Sottiisi, SiSi-Sottiisi&Tuulahdus, säv. Jussi Tarkkanen, sov. Pyöreän Tornin pelimannit
2. Taivas on sininen ja valkoinen, säv. trad., san. trad. sov. Elias Martikainen
3. Pihamasurkka mus. Töölön masurkka, säv. Jussi Tarkkanen, sov. Pyöreän Tornin pelimannit
4. Iltälänsipolkka, mus. East and West Polkka, säv. Jussi Tarkkanen, sov. Pyöreän Tornin pelimannit