Nuorisoseurojen kehittämispäällikön jouluherkut – katso tuuvinki-resepti

Herkullisen joulun tekijä

Tuuvinki ja kinkku ovat Hannu Ala-Sankolalle joulun makuja. Molemmat valmistuvat perinteisessä leivinuunissa jouluaatoksi. Perheen joulupöydässä lähes kaikki on itse tehtyä.

Kun illat pikkuhiljaa pimenevät, Suomen Nuorisoseurojen kehittämispäällikkö Hannu Ala-Sankola sytyttää kotinsa pihakuuseen valot. Kuusi valaisee pihaa koko talven ja jouluksi sisällekin tuodaan kuusi. Ennen raikkaan havun tuoksua kodin täyttävät monet muut tuoksut, sillä Ala-Sankolan jouluvalmistelut liittyvät vahvasti ruoanlaittoon. Jouluksi hän laittaa hyvän ja monipuolisen jouluaterian, josta niin paljon kuin mahdollista on itse tehtyä.

Aterian valmistelun Ala-Sankola aloittaa hyvissä ajoin: viikkoa ennen jouluaattoa hän laittaa lohen veteen suolautumaan, niin että joulupöydässä on jääkellarilohta. Jouluksi hän tekee myös rosollia ja lihapullia sekä leipoo pipareita. Ala-Sankolan bravuuri on imelletty perunalaatikko, joka Etelä-Hämeessä tunnetaan myös nimellä tuuvinki. Yleensä tuuvinki valmistetaan jauhoisesta perunalajikkeesta, mutta Ala-Sankola poikkeaa reseptistä hieman:

”Minä en ota jauhoista perunalajiketta, vaan yksi ainoa perunalajike kelpaa, ja se on siikli.”

Lajikkeesta tulee Ala- Sankolan mukaan hieno ja tietyssä valmistusvaiheessa juokseva perunalaatikko. Tuuvingin hän valmistaa aatonaattona ja kun laatikko paistetaan leivinuunissa, siihen muodostuu rapea kuori. Herkun esikuvana on Ala-Sankolan Liisa-tädin perunalaatikko.

Tuuvinki onkin yksi Ala-Sankolan suosikki jouluruuista. Kolmessa herkussa on hänen mielestään joulun maku:

”Se on tällainen pyhä kolminaisuus, jossa on tuuvinki, kinkku ja sahti.” 

Kinkun hän paistaa leivinuunissa päivää ennen joulua, niin että se on aattoaamuna valmista. Tumma sahti on Ala-Sankolan mielestä se ainut ja oikea juoma kinkun ja tuuvingin kylkiäisiksi. Sahtia Ala-Sankola ei tee itse, sillä ei omista juoman tekemiseen tarvittavaa muuripataa.

Jotta joulupöydästä ei löytyisi aivan samoja ruokia joka vuosi, Ala-Sankola pyrkii tekemään ruuista erilaisia variaatioita. Graavilohesta hän on tehnyt esimerkiksi graavilohirullia, jos tarjolla on lisäksi ollut jääkellarilohta. Merenelävistä, lohesta ja äyriäisistä tehdään erilaisia salaatteja.

Tuuvinki Ala-Sankoloiden tapaan

N. 20 henkilölle

  • kattilallinen (5 ltr) perunaa (siikli)
  • vehnäjauhoja
  • 1 ltr täysmaitoa
  • 100 g voisulaa
  • muskottipähkinää
  • suolaa
  • (siirappia)

Pese perunat ja keitä ne kypsiksi kuorineen. Kuori perunat heti valuttamisen jälkeen. Lisää 4-6 perunaa ja 1 rkl vehnäjauhoja astiaan ja survo survimella. Jatka kunnes kaikki perunat on lisätty ja survottu. Peitä astia ja laita se lämpimään paikkaan imeltymään 12-24 tunniksi. Voit välillä sekoittaa survosta.

Lisää survokseen, voisula ja mausteet. Seoksen tulee olla selvästi juoksevaa. Lisää tarvittaessa maitoa. Testaa maku. Tarvittaessa voit lisätä siirappia.

Voitele tarvittava määrä vuokia, täytä vuoat n. 2/3 tilavuudesta ja paista n. 150 asteen lämmössä n. kaksi tuntia.


Juttu on julkaistu alun perin Nuorisoseuralehdessä 4/2014.