Tee-se-itse: havukranssi tuo joulun tunnelmaa

Ulkona ilta on pimeä, sateinen ja sumuinen, kun saavun Pornaisten Pohjoisen nuorisoseurantalo Kivistön pihaan, mutta sisällä loistaa pehmeä valo ja tuoksuu vastaleikatut havut. Kahviosta löytyy kasoittain tarvikkeita havukranssin tekoa varten: kuusenoksia, puolukanvarpuja, pajunvitsoja, rautalankaa ja ihania lyhteitä kuivattua kauraa ja pellavaa. Aiemmin floristina työskennellyt Karoliina Kaasinen on vetänyt havukranssikurssia Kivistössä viimeiset pari vuotta. Kurssilla voi tehdä havukranssin itselleen, mutta tavoitteena on myös talkoohengessä tehdä muutama nuorisoseuran joulumyyjäisiin myytäväksi.

Havukranssin teon rautalankaohjeet

Alkuvalmisteluina on hyvä kerätä kaikki tarvittavat materiaalit ja työvälineet lähelle. Havunoksista kannattaa leikellä valmiiksi iso kasa 10-20 cm mittaisia pätkiä.

Ensiksi on tehtävä kranssin kehikko, pajurengas. Siihen tarvitaan kaksi tuoretta pajunvitsaa, jotka kieputellaan toistensa ympäri.  Kehikon voi valmistaa myös koivusta tai pihlajasta tai ostaa valmiina askarteluliikkeestä tai kukkakaupoista.

Pajunoksien päät jäävät törröttämään ikävän näköisesti joka suuntaan. Kieputa kehikon ympäri vielä rautalankaa koko matkalta. Kannattaa valita vähemmän jäykkä rautalanka, jota on helppo käsitellä ja joka on kiedottu puolan ympärille. Älä tässä vaiheessa katkaise lankaa, sillä tästä on helppo jatkaa suoraan havujen kiinnitykseen.

Ota käteesi tukko havuja ja mieleisiäsi koristeita, esimerkiksi puolukanvarpuja tai pellavankorsia, pieneksi kimpuksi. Ensimmäiseen tukkoon kannattaa ottaa pidempiä, n. 20 cm mittaisia oksia. Tämä helpottaa loppuvaiheen päättelyä. Aseta kimppu kehikon suuntaisesti ja kieputa rautalankaa tyven ympärille niin, että havut pysyvät tiukasti kiinni renkaassa. Yleensä lankaa kannattaa kiertää tukon ympäri 2-3 kertaa.

Ota seuraava kimppu ja aseta se edellisen kimpun tyven päälle niin, että rautalanka peittyy. Mitä tiuhemmin laitat kimppuja, sitä tuuheampi kranssista tulee.

Kun olet kiinnittänyt havuja koko kehikon mitalta, tulee ensimmäisenä kiinnitetyn kimpun kärki vastaan. Nosta havujen kärkiä niin, että saat kiinnitettyä viimeiset kimput mahdollisimman lähelle ensimmäistä. Loppuvaiheessa on hyvä käyttää lyhyempiä, n. 10 cm mittaisia oksia. Laske lopuksi ensimmäisen kimpun pitkät kärjet peittämään viimeisen kimpun tyveä ja siinä näkyviä rautalankoja. Vinkki! Pyydä kaveri auttamaan päättelyssä. Kaveri voi pitää ensimmäisen kimpun kärkiä ylhäällä samalla, kun itse kiinnität viimeisiä kimppuja kehikkoon. Katkaise rautalanka, kierrä sitä muutaman kerran kehikossa kiinni olevan rautalangan ympäri ja pujottele pää havujen väliin piiloon.

Kranssin kruunaavat kauniit koristeet

Lopuksi kranssin voi vielä koristella vaikkapa kävyillä, joulukoristeilla tai rusettinauhoilla. Rusettinauhassa olisi hyvä olla rautalankaa sen reunoissa, näin rusetti pysyy ryhdikkäänä, eikä lässähdä kastuessaan. Tällaista nauhaa saa esimerkiksi kukkakaupoista ja askarteluliikkeistä. Koristeiden kiinnittämiseen on hyvä olla jäykempää, suorana ostettavaa rautalankaa. Liimaa Karoliina ei suosittele, sillä se pysyy huonommin.

Kierrä rautalanka haluamasi koristeen ympärille, tuo langan päät yhteen koristeen tyvellä ja kierrä vielä rautalankaa itsensä ympärille, jotta se kiristyy. Jätä rautalangan päät n. 10-15 cm pituisiksi. Työnnä koristeen rautalangat havujen sekaan kehikon suuntaisesti niin, että ne menevät satunnaisesti pajunoksien ja havujen väliin ja pysyvät näin paikallaan.

Havukranssi on oivallinen lahja

”Talkoissa tehdyistä havukransseista yksi menee Kivistön oveen ja loput myyjäisiin. Jos myyjäisistä jää kransseja yli, annamme yhden talonmiehelle ja jos vieläkin jää yli niin käytämme ne pikkujoulujen arpajaisvoittoina”, kertoo Pornaisten Pohjoisen nuorisoseuran sihteeri Eija Kainulainen.

 


Juttu on julkaistu alun perin Nuorisoseuralehdessä 4/2014.