Uudet tanssin yhteisohjelmat työn alla – Kalenat 2019 Lappeenranassa tähtäimessä

Seuraavat kansantanssiryhmien yhteisohjelmat ovat jo tovin olleet työn alla. Taiteellinen työryhmä koottiin keväällä ja lasten ja nuorten osallisuutta on vahvistettu entuudestaan. Teatteri-ilmaisun ohjaaja Johanna Juslin kävi työstämässä vuoden 2019 Kalenoiden pääjuhlan teemaa ja tarinaa yhdessä useamman lapsi- ja nuorisoteatteriryhmän kanssa Etelä-Karjalassa.

Sun ei tarvii mahtua tiettyyn muottiin ollaksesi jotain”

Nuorten työpajassa teema sitoutui tiukasti lasten ja nuorten omaan reaalimaailmaan – kouluun ja erilaisuuden hyväksymiseen. Tanssit rakentuvat viemään tarinaa eteenpäin omalta osaltaan ja kokonaisuutta on suunniteltu siten, että tanssi, teatteri ja musiikki muodostavat aiempaa eheämmän kokonaisuuden.

Tanssien koreografeina loistavat Paula Kettu ja Jutta Wrangén, jotka työstävät jo kovaa vauhtia tansseja. Ohjeet julkaistaan syyskuussa 2018. Musiikin säveltää ja sovittaa J-P Piirainen, joka on jo yhdessä muun yhtyeen (Miia Palomäki ja Maija Pokela) kanssa vetäytynyt ensimmäiselle harjoitusleirille.

Tekijöistä

Johanna Juslin on lapppeenrantalainen teatteri-ilmaisun ohjaaja, joka on nyt Kalenoiden pääjuhlan puikoissa neljättä kertaa. Juslin ohjasi Kissojen yön ja on sen jälkeen tehnyt yhdessä nuorten kanssa käsikirjoituksen kahdesti. Nyt nuoret otettiin mukaan jo aivan prosessin alkuvaiheessa. Kalenahommien lisäksi Juslin ohjaa eri-ikäisten harrastajien ryhmiä ja ensi kesänä Lappeenrannassa nähdään Tuhkimo Juslinin ohjaamana Tasihinin talon pihalla.

Jutta Wrangén on tanssinopettaja, joka niinikään teki ensimmäiset yhteisohjelmansa Lasten Kalenoiden Kissojen yö -pääjuhlaan. Wrangén ohjaa useita ryhmiä Hämeen ja Satakunnan alueilla sekä vastaa käytännössä ryhmiensä ohjelmistosuunnittelusta. Jutta vastasi lasten ohjelmien koreografioista ja ohjauksesta Pispalan Sottiisissa tänä vuonna.

Paula Kettu, Kaustisen lahja tanssille, vaikuttaa nykyisin Jyväskylässä. Ketulla on Keski-Suomessa useita eri-ikäisten tanssijoiden ryhmiä. Kettu on tekemässä yhteisohjelmia nyt toista kertaa – edellisen kerran näimme Ketun koreografioita Lappeenrannassa vuonna 2015. Paula ja Jutta ovat molemmat valmistuneet Oulun ammattikorkeakoulusta tanssinopettajiksi.

J-P Piirainen on muusikko-musiikintekijä, jolla on tiivis suhde kansantanssiin. Piirainen on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-akatemiasta ja J-P:n tanssitausta on nuorisoseura Motorassa. Motoralle valmistuikin J-P:n edellinen tanssiteoksen sävellystyö, Piirainen on nimittäin mies Sadan vuoden rakkaustarinan musiikin takaa.

Uutta yhteistyötä Kalenoissa

Kalenat järjestettiin viime kesänä osana Voltti-tapahtumaa. Vuonna 2019 tapahtumaa on Suomen Nuorisoseurojen lisäksi tuottamassa Karjalainen Nuorisoliitto, jonka jäsenet ovat myös tervetulleita Lappeenrantaan Kalenahumuun. Tapahtuman käytännön toteutuksesta vastaa pitkälti Nuorisoseurojen piirijärjestö Saimaan Nuorisoseurat.

Kalenat omaa Lappeenrannassa pitkät perinteet. Aiemmin Eteläkarjalaisten Nuorisoseurojen liitto vastasi tapahtuman tuottamisesta. Vuonna 1999 Kalevan Nuorten Liitto järjesti pienen tauon jälkeen Kalenat, mutta uutena kohderyhmänä lapset ja nuoret. Siitä alkaen tapahtuma on järjestetty noin joka toinen vuosi Lappeenrannassa.