Folklandia 2024 risteillään Baltic Princessillä Turusta Kapellskäriin

Suomen suurin folkloren talvitapahtuma, kansantanssi- ja kansanmusiikkifestivaali Folklandia järjestetään 27. kerran 12.–13.1.2024 Baltic Princess –laivalla. 

Folklandian ohjelmistoa tähdittävät niin folkin eturivin artistit, kansantanssin huiput kuin maamme kokeneet ruohonjuuritason folk-harrastajatkin. Parille tuhannelle risteilyvieraalle on tiedossa ympäri vuorokauden sykkivää folkkia usean sadan hengen esiintyjäjoukon voimin. 

Suomalaisen kansanmusiikin sanansaattajana jo yli 40 vuoden ajan toiminut JPP sekä jazzin puolelta tunnettu vibrafonisti Panu Savolainen yhdistävät voimansa Itämeren aalloilla svengaavalla keikallaan. Jazzimprovisointia sekä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonkin listattua kaustislaista viulunsoittoperinnettä yhdistelevä ohjelmisto koostuu Panu Savolaisen tuoreempien sävellysten lisäksi niin JPP:n klassikkokappaleista kuin vuonna 2020 toteutusta Charlie Parker -ohjelmistostakin.  

JPP:n musiikilliset juuret yltävät aina 1700-luvulle saakka ja ne ovat saaneet alkunsa Kaustisen Järvelän kylästä kotoisin olevan Järvelän suvun soittoperinteestä. Sen pohjalta oman yllätyksellisen tyylinsä luonut JPP on kiertänyt ahkerasti maailman mantereita ja julkaissut 11 albumia. Vibrafonisti Panu Savolainen tunnetaan monipuolisena ja ilmaisuvoimaisena muusikkona ja säveltäjänä niin jazzin, klassisen kuin muunkin akustisen musiikin parissa. ”Rajojen yli että heilahtaa – jazz ja kansanmusiikki sekoittuivat ihanasti” – Helsingin Sanomat 

Panu Savolainen, vibrafoni 
Mauno Järvelä, viulu 
Arto Järvelä, viulu 
Tommi Pyykönen, viulu 
Matti Mäkelä, viulu 
Timo Myllykangas, basso 
Timo Alakotila, harmoni 

Folklandian koko ohjelmisto julkaistaan marraskuussa. Festivaalin risteilypaketit ovat myynnissä Ikaalisten Matkatoimistossa. Tapahtuman järjestää Suomen Nuorisoseurat yhteistyössä 45 keskeisen alan kotimaisen ja pohjoismaisen toimijan kanssa.   

Folklandiasta lisää tapahtuman verkkosivuilla: www.folklandia.fi  

Some: FB @folklandia / IG @sottiisi  

Kuva: Ville Paasimaa (Panu Savolainen & JPP)  

Panu Savolainen & JPP: www.panusavolainen.com / FB @jppkaustinen