Moniääninen Harrastajateatterikesä puhui yksinäisyydestä

1000 euron rahapalkinto jaettiin eilen päättyneessä Harrastajateatterikesässä Jyväskylässä kolmen näytelmän kesken.

Orimattilan Teatterin Madaamit-näytelmä palkittiin 500 euron palkinnolla, helsinkiläinen Leichner & Klemettinen työryhmän näytelmä Nuoren Wertherin kärsimykset palkittiin 300 euron palkinnolla ja hämeenlinnalaisen Ofelia-ryhmän Arjen yksinäiset -näytelmä 200 euron palkinnolla.

 

Suomen Harrastajateatteriliiton 45. Harrastajateatterikesä kokosi viikonlopun aikana runsaasti yhteen harrastajateatterilaisia ja teatterin ystäviä. Jyväskylän kaupunginteatterin pienen näyttämön katsomo täyttyi 95-prosenttisesti kerta toisensa jälkeen. Esitysten yhteiseksi teemaksi nousi yksinäisyys – yksin jääminen elämässä, parisuhteessa, kaikessa.

 

Esitykset valinnut näyttelijä Tapani Kalliomäki sai kiitosta festivaalin tarjonnasta, joka oli monipuolinen läpileikkaus suomalaisesta harrastajateatterikentästä, ajasta, jota elämme ja asioista, joita teatterilaiset haluavat puhua.

 

Yksikään esitys ei jättänyt yleisöä kylmäksi, vaan vilkas ajatustenvaihto nähdystä ja koetusta jatkui pitkään. Teatterin tehtävä on vaikuttaa, osua, kolauttaa ja sysätä ajatuksia eteenpäin, moneenkin suuntaan. Tässä mielessä festivaali täytti komeasti tehtävänsä. Harrastajateatterikentän taitavuus, suunnaton yhteisöllisyys ja tekemisen riemu välittyivät yleisöön esitys esitykseltä.

 

Raadissa työskennelleet näyttelijät Malla Malmivaara ja Hanna Liinoja sekä draamakasvatuksen yliopistonopettaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja Mika Terävä kiittelivät esitysten tasoa tasaiseksi ja kovaksi.

”Jokainen esitys perusteli itsensä ja joka ryhmällä oli mieletön energia. Olo on kulttuurillisesti ravittu – koimme jäävämme saamapuolelle”, raati summasi tuntojaan.

Teatterikuraattori Antti Niskanen pitää hienona asiana, että Jyväskylän kaupunginteatteri on se paikka, jonne harrastajateatterilaiset kokoontuvat kerran vuodessa katsomaan toisensa esityksiä, tapaamaan toisiaan ja keskustelemaan yhteisen asian äärelle.

”Esitysten monimuotoisuus puhutteli ja osoitti sen voiman, miten omaäänisiä esityksiä he tekevät. Tuntuu palkitsevalta pitkän viikonlopun jälkeen, että on saanut nähdä näin erilaisia esityksiä”, Niskanen sanoo.

 

Kunniamaininnat:

 

Kunniamaininnoilla palkittiin Kuusamon Näyttämö yhteisöllisyyden korostamisesta ja vahvistamisesta, Ofelia-ryhmän Neea Viitamäki koskettavasta ja rehellisestä näyttelijäntyöstä ja sama ryhmä Arjen yksinäiset -näytelmän käsikirjoituksesta, joka luo viehättävän nyrjähtäneen ja absurdin rehellisen maailman, jossa mikä tahansa on mahdollista.

Kunniakirjalla palkittiin myös Nuoren Wertherin kärsimykset -monologin esittänyt Benjamin Klemettinen erityisen tarkasta, hienovireisestä, fyysisesti ja hienosti sisäistetystä tekstistä.

Orimattilan Teatterin Madaamit -näytelmän ohjannut Eppu Gustafsson palkittiin kunniakirjalla tarkasta ja rytmin merkityksen sisäistäneestä ohjauksesta, joka mahdollistaa nerokkaan, röyhkeän, kauniin ja koskettavan näyttelijäntyön.

Helsingin Gayteatteri HGT palkittiin kunniakirjalla teatterin keinoin rakennetuista yhteiskunnassa vahvasti kiinni olevista riemukkaista, koskettavista ja energisistä revyyreiveistä.

Erityiskunniamaininta ojennettiin Laukaan Teatterin Viimeiset mitalit -näytelmän esittäneille Päivi Hammarén-Jokelalle, Maria Sunikalle ja Markku Häkkiselle pitkästä ja ansiokkaasta urasta harrastajateatterikentällä.

Kuvat: Eija Jokilahti

 

Lisätietoja

Mari Saarinen

Suomen Harrastajateatteriliitto

050-4682138

mari.saarinen@shtl.fi