Ohjelmatoiminnan arvonlisäverolaki on uudistunut

Ohjelmatoimistojen ja ohjelmapalveluja tarjoavien yhteisöjen toiminta on tähän saakka ollut arvonlisäverosta vapaata palvelua, joten siihen liittyvässä laskutuksessa ei ole laskutettu arvonlisäveroa.

Arvonlisäverolaki on muuttunut 1.4.2019 niin, esittävien taiteilijoiden on mahdollista hakeutua arvonlisävelvolliseksi 10 %:n verokannalla. Tämä kannattaa huomioida kiinnitettäessä esiintyjiä tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Käytännössä se tarkoittaa, että jos esiintyjä tai ohjelman myyvä yhteisö on hakeutunut arvonlisäverovelvolliseksi, sovittuun palkkioon lisätään laskutettaessa 10%:n arvonlisävero. Yleishyödylliset yhteisöt eivät pysty arvonlisäveroa vähentämään verotuksessaan, elleivät itse ole hakeutuneet arvonlisävelvolliseksi. Siinä tapauksessa, että esiintymiskorvaus maksetaan esiintyjälle palkkana, ei arvonlisäveroa tule maksettavaksi. Mahdollinen arvonlisäverollisuus kannattaa varmistaa sopimusta tehtäessä esiintyjän kanssa.

Uudistus koskettaa erityisesti yleisötansseja ja tilaisuuksia järjestäviä seuroja, jotka tilaavat ulkopuolisia esiintyjiä tapahtumiinsa. Näissä tapauksissa kannattaa varautua siihen, että aiempaan käytäntöön poiketen esiintymispalkkioihin liittyviin laskuihin voi joissakin tapauksissa tulla 10% arvonlisävero sovitun palkkion lisäksi.

Lisää tietoa: https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/verohallinnon_esittely/uutiset/uutiset/2019/taiteilijat-ja-muut-esiintymispalkkioita-saavat-voivat-hakeutua-arvonlisäverovelvollisiksi/