TANSSIRALLI 

Lasten ja nuorten kansantanssiryhmien katselmus

Suomen Nuorisoseurat järjestää joka toinen vuosi valtakunnallisen katselmuksen lasten kansantanssiryhmille. Tanssirallin tarkoituksena on aktivoida ryhmiä kehittämään harrastustoimintaansa. Lisäksi tavoitteena on tanssi- ja esiintymistaitojen kehittäminen arviointiraadin antaman palautteen pohjalta. Palautteen avulla tuetaan myös ohjaajan ohjaus- ja kasvatustyötä. Tanssiralliin osallistuminen on parhaimmillaan ryhmän yhteinen kasvuprosessi, joka kestää Tanssirallista toiseen.

Piirretty iloinen tanssipari.

TANSSIRALLI 2023

Vuoden 2023 Tanssiralli-katselmus järjestettiin osana Kalenat-tapahtumaa Lappeenrannassa 9.-11.6.2023. Lisätietoja Kalenoista löydät tapahtuman kotisivuilta. 

Tanssiralli-konsertit

Tanssirallikonsertit järjestettiin perjantaina 9.6. ja lauantaina 10.6. Alta löytyy vielä esitysten tarkemmat tiedot.


Arviointi

Arvioinnista vastaa asiantunteva raati sekä sihteeri. Arviointityö pohjautuu Tanssirallin sääntöihin ja arviointikriteereihin, sekä ryhmien itse asettamiin tavoitteisiin. Lisäksi tapahtumissa voidaan toteuttaa vertaisarviointia, jossa ryhmät antavat toinen toisilleen palautetta. 

Raati

Tanssirallin raadin tänä vuonne muodostivat Jukka Saari, Jutta Wrangén ja Emma Kantelinen, sihteeri.

Jukka Saari

Jukka Saari on  tanssinopettaja Lahdesta. Jukka on aloittanut harrastusuransa kansantanssin parissa jo 4-vuotiaana ja opettaa perinteistä kansantanssia jo 25 vuoden kokemuksella.

Omia kokemuksia katselmuksista hänellä on omalta lapsuusajoilta Kalevan Nuorten luokittelutapahtumista, joissa mukavinta ja mieleenpainuvinta oli, kun samaan tapahtumaan osallistui paljon eri seuroja ja ryhmiä ja sai seurata heidän esityksiään. Esityksessä hän seuraa ensimmäisenä sitä, miten tanssin riemu näkyy ryhmässä ja yksilöissä.

 

Kuva: Hanna Saari

Jutta Wrangén

Jutta toimii tanssinopettajana, koreografina ja kouluttajana eri-ikäisille tanssin ja teatterin maailmassa. Kansantanssi on kulkenut matkassa aivan pikkutytöstä saakka ja alkujaan nuorisoseurassa käynnistyneestä harrastuksesta tuli sittemmin ammatti.

Tanssiralliin liittyvistä kokemuksista Jutta muisteli seuraavasti: "Tanssirallista on kokemusta sekä raati- että juontotehtävien lisäksi myös ohjaajana toimimisena. Mieleenpainuvin taitaa olla muun muassa vuosi 2010, kun Joonas Pokkisen kanssa juonnettiin ja meillä oli monenmoista juontoideaa, jotka olivat hauskoja ainakin meidän toteuttajien näkökulmasta "

Tanssiesityksissä Juttaa puhuttelee eniten tanssijoiden aikaansaama tunnelma, joka kumpuaa heidän keskinäisestä olemisestaan lavalla.

Kuva: Erkki Wrangén

Emma Kantelinen

Emma on helsinkiläinen tanssinopettaja ja kansantanssija, joka työskentelee pääkaupunkiseudun lisäksi kotipaikkakunnallaan Joensuussa. Emman liikkeellinen kasvualusta on karjalaisessa kansantanssissa. Omassa työssään hän on kiinnostunut kansantanssin nimissä tehtyjen representaatioiden moninaistamisesta ja yhdessä tanssimisen voimasta.

Omista Tanssiralli-muistoistaan Emma kertoo näin: "Lapsena osallistuin oman ryhmän kanssa vuosittain silloisen Kalevan Nuorten liiton maakunnallisiin ja valtakunnallisiin luokitteluihin, joten varsinaiset Tanssiralli-kokemukset ovat vasta edessä ja odotan innolla, mitä tuleman pitää!" Tanssia katsoessaan hän kiinnittää huomiota ensimmäisenä tanssijoiden väliseen yhteyteen, siihen millainen jaettu tai oma tunne liikkeessä on ja kuinka kokonaisvaltaisesti keho tanssii.

Kuva: Tuomas Klemola

Tutustu arvioinnin materiaaleihin alla

Edellisten Tanssirallien sarjanimeämiset ja yleispalautteet löydät täältä.

Tanssiralli 2024

Seuraava Tanssiralli-katselmus järjestetään Pispalan Sottiisi-tapahtuman yhteydessä 12.-16.6.2024 Tampereella. Edelliseen katselmukseen tulee näin vain yhden vuoden väli mutta ryhmät voivat osallistua vaikka edellisessä Tanssirallissa olleella ohjelmistolla, jos uuden ohjelman harjoituttaminen tuntuu tulevan nopealla aikataululla. Tällä halutaan tarjota mahdollisuus osallistua myös niille ryhmille, jotka eivät vuonna 2023 osallistuneet ja koronapandemian aiheuttama tauko katselmuksista on venynyt jo pitkäksi.

Katselmus tulee painottumaan Pispalan Sottiisin yhteydessä torstaille ja perjantaille, millä mahdollistetaan aikataulun sujuvuus muun tapahtuman osalta. 

Seuraava aikuisten Tanssimylly-katselmus on suunniteltu toteutettavaksi keväällä 2025.