100-vuotias Klaukkalan Nuorisoseura TikTokkaa!

Parhaat ideathan tulee opintojen luennoilla. Tai ei välttämättä tarvitse luentokaan olla, mutta joku paikka, jossa ajatukset pyörivät aivan muualla kuin pitäisi. Elsa Weckström ja Jenni Korpihalla, joiden kanssa pyöritämme Klaukkalan Kansantanssijoiden vastuuasiat tietävätkin, että multa viestit tulevat silloin, kun ideat pompsahtavat päähän. Muuten ne unohtuvat.

Hei siis 100-vuotiaasta Klaukkalan Nuorisoseurasta, jossa toimitaan me, Klaukkalan Kansantanssijat. Meidän tavoitteena kansantanssin osalta on reilun vuoden ajan ollut luoda kansantanssista entistä lähestyttävämpi, avoimempi ja nuorekkaampi kuva. Seurassamme kaikki aktiiviset kansantanssitoimikuntalaiset ovat alle 26-vuotiaita ja itse kyllästyneitä näkemään kansantanssin valtamediassa vain piirinä, paripyörintänä ja joskus jopa ihan vitsinä. Ei kahdessa ensin mainituissa mitään vikaa ole, mutta eivät ainakaan houkuttele montaa nuorta mukaan lajin pariin. Ja varsinkin kun itse näkee ja tietää mitä kaikkea kansantanssi voi pitää sisällään, valtamedian kuva tuntuu väärältä.

Aloitettiin varovasti avoimilla kansantanssileireillä ja jatkettiin perustamalla keikkaileva kansantanssiryhmä. Keikkaavan Kirman tarkoitus onkin saada kansantanssia näkyvämmäksi erityisesti Nurmijärven alueella. Ryhmä saakin aina yleisön mukaan ihan viimeistään Ievan bilepolkalla. Parhaiten tavoitteissamme ollaan kuitenkin onnistuttu TikTokissa. Vaikka itse seuraajia on ”vasta” päälle 400, on meillä kymmeniätuhansia tykkäyksiä ja suosituimmalla videolla yli 100 000 näyttökertaa!! Omasta mielestäni se on hyvä määrä Suomen ja kansantanssin mittapuulla. Palkitsevinta kuitenkin on, kun videoihin tulee kommentteja ”mäkin harrastan tanhua!” tai ”mekin ollaan harjoiteltu tikkuristiä!”. Kannustakaa siis harrastajia seuraamaan (klans_kansantanssi), koska sillä on merkitystä, että oma harrastus näkyy.

Luennolla on ideoitu esimerkiksi myös avoin kansantanssitunti ja siitä tehtävä someprojekti, jossa on tarkoituksena kumota ennakkoluuloja kansantanssia kohtaan.  Nyt tämäkin idea näkee päivänvalon, kiitos Nuori Kulttuuri Rootsin. 12-18 -vuotiaat tervetuloa tanssimaan TikTokista tutun Elvira Fältin kanssa lauantaina 19.11. meille Klaukkalaan! Lisätietoja Klaukkalan Nuorisoseuran nettisivuilta ja somesta.

Meidän seurassa kansantanssi voi siis koko ajan paremmin! Liittyen edellisen kirjoittajan kysymykseen, miten kausi on lähtenyt käytiin, meillä ollaan tuplattu pieni harrastajamäärämme viime syksystä! Aikuisten ryhmä elvytettiin uudelleen käyntiin ja uusi musiikkiliikuntaryhmä vetää lapsia mukaan iloisen paljon, vanhoja aktiivisia ryhmiä unohtamatta.

Nyt onkin ihanaa huomata, kun viestiketjumme täyttyy ”ränttäyksen” sijasta ”JESSSS!!<3” ja ”NIIIIIIN SIISTIÄ” -viesteistä. Työ tuottaa siis tulosta, pikkuhiljaa. Myös ison nuorisoseuramme harrastusalat ovat lähentyneet huomattavasti ja kommunikointi on koko ajan helpompaa. On enemmän rikkaus kuin hankaluus, että seurassamme harrastetaan kansantanssin lisäksi teatteria ja sirkusta. Haasteita löytyy toki myös, jokaisesta seurasta! Olen kuitenkin itse iloinen, että useat seuramme pulmat ovat lähtöisin positiivisista ongelmista, jos niin voi sanoa. Esimerkiksi harrastusryhmiä on niin paljon, ettemme mahdu enää seurantaloomme Roinelaan! Onneksi on tulossa taas luentoja, joiden aikana voi pohtia uusia ratkaisuja.

Marraskuun kirjoittajalta haluaisin kuulla, kuinka nuorten ääni kuuluu teidän toiminnassa? Joulukuun kirjoittajaksi haluan haastaa Siiri Suonimen, joka useampi vuosi sitten innosti oman ryhmäni uudelle tasolle tanhun maailmassa ja kaivoi esille meidän omat vahvuudet. Kiitos kun inspiroit muita ympärilläsi Siiri!

Venla Lankinen

Venla Lankinen, kuva: Jenni Häkkinen

Tämä kirjoitus on osa Kaikuja kansantanssin maailmasta -kirjoitussarjaa, jossa kuullaan kansantanssitoimijoiden kuulumisia ympäri Suomen kerran kuussa. Jos sinua kiinnostaisi osallistua kirjoitussarjaan kirjoittamalla, otathan yhteyttä 044 744 3939 / teija.nikkari@nuorisoseurat.fi.