Kansantanssia Kymenlaaksossa!

Kiitos Siiri luottamuksesta. Kun sain puhelusi, ajattelin ei, en osaa, kirjoittaminen on minulle vaikeaa. Samalla muistin, mitä olen sanonut toisille nuorisoseura-aikani varrella: Nuorisoseurat on koulutusjärjestö. Mitä ei osaa, se opetellaan.

Paljon on mahtunut tapahtumaa matkan varrelle. Aloittaessani 70-luvulla ryhmien kesken tapeltiin, kuka osaa Kökarin enkeliskan askeleen oikein. Onko kansallispuvussasi kaikki tarvittavat osat? Onneksi näistä on päästy eroon. Kekseliäisyys ja luovuus ovat tulleet tilalle.

Kouvolaan kuuluu hyvää – erittäin hyvää. Olen saanut itselleni tänne Aitomäkeen työn jatkajan, Maiju Laurilan. Kaikista sattumuksista ja johdatuksesta voisi kirjoittaa kirjan, siinä ei vain olisi yhtään draamaa. Kaikki on sujunut yhteisin askelin. Ryhmiä on tullut lisää ja yhdessä olemme pitäneet lavatanssikursseja. Kurssien ajatuksena meillä on ollut tuoda kansanomaiset tanssit lavatanssimusiikkiin. Aika hyvin ollaan onnistuttukin. Hidas Valssi Hambo on oma suosikkini.

Meillä on ollut paljon erilaisia hankkeita. Kymi-Kymmene 2020-2021 keskellä koronaa kokosi tanssijoita, laulajia ja soittajia läpi koko Kymenlaakson. Huhtikuussa vietämme Lempo-festivaalia, johon saamme omien tanssijoiden lisäksi vieraita Oulusta ja Lappeenrannasta. Tämän vuoden teema ”Arkistojen äärellä” tulee käyttöön, kun esitämme perinnenäytelmän Oravan Matti Valkealan kesäteatterissa. ”Suvinen tuuli se tuuditti viljaa” soi jo korvamatona.

Tulevalta vuodelta odotan tietysti, että kaikki tapahtumat onnistuisivat ja yleisö tulisi paikalle. Myös, että jokainen tanssija tuntisi kuuluvansa yhteiseen joukkoon, suurempaan voimaan.

Viestikapulan heitän Ilmari Hunsalle Nousiaisiin. Ilmari on tanssiva hanuristivirtuoosi. Toivon kuulevani hänen mietteitään, miten kansantanssi näkyy hänen arjessaan ja minkä kansanomaisen tanssin haluaisit nostaa esille kesällä 2023.

Elina Heino, kuvaaja Jukka Laitnen

Tämä kirjoitus on osa Kaikuja kansantanssin maailmasta -kirjoitussarjaa, jossa kuullaan kansantanssitoimijoiden kuulumisia ympäri Suomen kerran kuussa. Jos sinua kiinnostaisi osallistua kirjoitussarjaan kirjoittamalla, otathan yhteyttä 044 744 3939 / teija.nikkari@nuorisoseurat.fi.