Kantaesityspalkinto Teatteri Pystymehtälle

Suomen Harrastajateatteriliiton vuotuinen kantaesityspalkinto on myönnetty Ullavan Ylikylän Nuorisoseuran Teatteri Pystymehtälle.

Tuhannen euron palkinto myönnettiin Katja Hakalan kirjoittamasta ja ohjaamasta Kultamaan kutsu-kotimaan kaipuu -näytelmästä, jonka aineksina ovat siirtolaisuuden valta-aika 1865 – 1930, kirjeenvaihto valtameren yli 1901-50 luvuilta, perheiden hajoamiset ja paljon nähneet matka-arkut.

Kantaesityspalkinnon valitsija Liisa Kosonen luonnehtii Hakalan palkittua näytelmää näin: “Näytelmän roolihenkilöiden konstailematon elämänote tuntoineen ja murteineen (ullavankieli), elämän rosoisuus ja kaunistelemattomuus sytyttävät tekstin elämään. Tässä kunnianhimoisesti rakennetussa käsikirjoituksessa lukija pääsee ikään kuin kärpäseksi kattoon kurkistamaan vuorotellen, miten ummikkosuomalaiset selviävät matkalla ja unelmien kultamaassa leivän syrjään kiinni ja vastaavasti miten pärjää Suomeen jäänyt kotikylän väki ankaran puutteen keskellä.”

Kuva Paula Salminen

Kantaesityspalkinnon tarkoituksena on kannustaa näyttämöitä tuottamaan uusia kotimaisia näytelmätekstejä. Palkinto myönnetään näytelmän esittäneelle teatterille, ja se perustuu näytelmätekstiin, ei itse esitykseen.

Tekstin pitää olla kirjoitettu näytelmäksi – se ei siis voi olla dramatisointi, eikä käännös muusta kielestä.

Kantaesityspalkinto Teatteri Pystymehtälle