Koronapandemiasta johtuvien rajoittamistoimien osittainen purku kesäkuussa

Aluehallintovirasto on täydentänyt ohjeistustaan koronaviruspandemiasta johtuvien viranomaismääräysten purkamiseksi. Ohjeistus on voimassa 1.-30.6.2020 ja sen jälkeiseen aikaan liittyvistä ohjeista ei ole vielä tarkempaa tietoa.  

”Aluehallintovirastojen määräysten mukaan alle 50 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat sallittuja 1.6. alkaen. Jos järjestelyissä noudatetaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta, myös 50-500 henkilön tilaisuuksia voi järjestää. Tapahtumajärjestäjä vastaa tapahtuman toteuttamisesta siten, ettei koronavirukseen liittyvä tautililanne pahene.  

Aluehallintovirastot ovat tehneet 19.5.2020 tartuntatautilain mukaiset päätökset, joilla kielletään kaikki yli 50 hengen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 30.6.2020 asti. 

Yli 50 henkilön, mutta enintään 500 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa on mahdollista järjestää erityisjärjestelyin eli niin, että ihmisten turvallisuus varmistetaan asiakasmäärien rajaamisella sekä turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen avulla. Aluehallintovirastot määräävät, että 50-500 hengen tilaisuuksissa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön 14.5.2020 antamaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.” 

Voit lukea Aluehallintoviraston koko tiedotteen täältä 

Kokouksessaan 20.5. Suomen Nuorisoseurojen johtoryhmä on todennut, että ohjeistus on edelleen varsin tulkinnanvarainen. Jos paikallisseurat päättävät kuitenkin järjestää esim. kesäteatteriesityksiä, voi nuorisoseurojen käytössä olevaa lipunmyyntipalvelu Eventiota käyttää esim. osallistujien puhelinnumeroiden keräämiseen tietoturvasäädösten mukaisesti. Aluehallintoviraston ohjeen mukaan tapahtumanjärjestäjien olisi suotavaa kerätä osallistujien yhteystiedot, jotta mahdollisen virustartunnan sattuessa viranomaiset voivat olla mahdollisiin altistuneisiin yhteydessä.  

Mikäli seurantaloja vuokrataan yksityistilaisuuksiin, on järkevää todeta kirjallisessa sopimuksessa, että tilaisuuden järjestäjä eli vuokraaja on vastuussa varotoimenpiteistä sekä henkilömäärien noudattamisessa. Yksityistilaisuuksiksi lasketaan mm. häät, syntymäpäivät ja muut merkkipäivät, joihin ns. suurella yleisöllä ei ole pääsyä.  

Suosittelemme, että paikallisseurat ovat suoraan yhteydessä Aluehallintovirastoon tarkempien ohjeiden saamiseksi yksittäisten tapahtumien tai tilanteiden osalta.