Kulttuurisen nuorisotyön tunnustuspalkinto Pekka Mönttiselle menestyksekkäästä johtamisesta

Kuvassa Pekka Mönttinen.

Suomen Nuorisoseurat on myöntänyt Kulttuurisen nuorisotyön tunnustuspalkinnon Helsingin kaupungin pitkäaikaiselle työntekijälle Pekka Mönttiselle. Mönttinen on toiminut lasten ja nuorten taideharrastusten mahdollistajana kuudella eri vuosikymmenellä. Palkinto luovutettiin Harrastustoiminnan seminaarissa Helsingin Oodissa torstaina 7.10.2021. 

Mönttisen tie vei Joensuusta Keski-Suomeen kulttuurisihteerin ja järjestötöiden pariin 1970-luvun loppupuolella. Seuraavan vuosikymmenen lopulla kutsui Helsingin kaupunki, jossa hän johti menestyksekkäästi muun muassa nuorten kulttuuriareena Glorian toimintaa parinkymmenen vuoden ajan. Viimeisinä vuosina Mönttinen on ollut rakentamassa Suvilahteen yhtä Suomen hienointa nuorisotyön keskusta Tiivistämöä, joka mahdollistaa nuorille hienot puitteet kulttuurisiin harrastuksiin.  

Mönttinen on omalta osaltaan ollut vaikuttamassa myös valtakunnallisen Nuori Kulttuuri -toiminnan uudistumiseen osallistumalla ja osallistamalla omaa henkilöstöään uuden Nuori Kulttuuri -strategian tekemiseen. 

”Pekka Mönttisellä on ihailtava piirre kohdata kaikki ihmiset samanarvoisina. Tämä on mahdollistanut pitkän ja menestyksekkään uran, jonka vaikutuksia voimme nähdä tuhansissa ja tuhansissa suomalaisissa ihmisessä tänäkin päivänä”, kommentoi palkintoa Nuori Kulttuuri-toiminnan vetäjä, Suomen Nuorisoseurojen kulttuurisen nuorisotyön toimialajohtaja Pasi Saarinen. 

“Kulttuurinen nuorisotyön tarvitsee lipunkantajia, jollainen Pekka Mönttinen on ehdottomasti ollut. Mönttinen on tehnyt laaja-alaisesti töitä sekä kunta- että järjestöpuolen kanssa ja tällaista yhteistyötä on ilo palkita”, riemuitsee Suomen Nuorisoseurojen puheenjohtaja Ragni Reichardt. 

”Pekka Mönttinen on kulttuurisen nuorisotyön ennakkoluuloton ja läpi vuosien utelias suurmies, joka osaa ja uskaltaa antaa nuorille tilaa tehdä ja kasvaa. Pekka uskoo jokaisen nuoren mahdollisuuksiin ja oikeuteen olla täysi itsensä ja kulttuurin voimaan parantavana voimana. Pekka on jättänyt työllään lähtemättömän jäljen moniin tuttuihin ja tuntemattomiin kulttuurin tekijöihin. On upeaa, että Pekan ansiokas työ kulttuurisen nuorisotyön eteen on tunnistettu”, iloitsee palkinnosta Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio. 

Suomen Nuorisoseurat myöntää Kulttuurisen nuorisotyön palkinnon vuosittain. Tavoitteena on nostaa työn arvostusta ja tekemistä. Kulttuurisessa nuorisotyössä nuori pääsee turvallisesti taiteen avulla tutkimaan itsessään erilaisia puolia, kasvamaan osaksi yhteisöä ja saa kannustusta omaehtoiselle tekemiselleen.  Palkinto voidaan myöntää mille tahansa kulttuurisen nuorisotyön toimijalle, ilmiölle tai tapahtumalle. Palkinto perustettiin Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna. Palkinnon arvo on 2000 euroa.  

Kuva: Jarno Marjamäki