Kuopion Tanhuujat 60 vuotta

Terveiset mualiman navalta, jossa toimii aktiivisesti Kuopion Tanhuujat -niminen kansantanssiseura. Seurassa toimii tällä hetkellä kaksi aikuisten ryhmää: Rihmarulla, jonne tervetulleita ovat myös aloittelijat sekä edistyneempien tanssijoiden ryhmä Kasareikka.

Ehkä monista muista kansantanssiseuroista poikkeamme siinä, että seuralla on yksi Suomen monipuolisimmista ja laajimmista kansallispukukokoelmista, joita vuokraamme ympäri Suomea. Pukujamme lähteekin esimerkiksi esiintymisasuiksi, sukujuhliin tai muuksi juhla-asuksi. Pukujen huoltaminen on mittava mutta arvokas työ, jota vapaaehtoiset hoitavat. Suomi 100 vuotta -hankkeessa puvut kuvattiin seuran verkkosivuille. Niitä on esitelty myös näyttelyssä yhdessä Kuopion kulttuurihistoriallisen museon ja Kuopion Korttelimuseon kanssa.

Juhlimme tänä vuonna seuran 60-vuotisjuhlataivalta. Juhlavuoden tiimoilta järjestimme marraskuussa kansantanssin taitokurssin kansantanssia aikaisemmin harrastaneille, ja ohjaajana kurssilla toimi kansantanssin opettaja ja koreografi Elssa Antikainen, seuran oma kasvatti.

Juhlavuoden tiimoilta kävimme pitämässä monella alueen alakoululla kansantanssin tutustumistunnin. Näytetuntiin sisältyi mm. kehorytmien harjoittelua, sottiisin/polskan perusaskelikkoja, huutokatrillia sekä ketjutanssia. Koulut ottivat tällaisen erikoistunnin erittäin mielellään vastaan ja useammallekin koululle olisimme voineet mennä, jos aika olisi antanut myöten. Suosittelen koulukiertueita muillekin seuroille, sillä ne antavat kansantanssiharrastukselle näkyvyyttä ja sitä kautta voi saada lisää harrastajia lasten ja nuorten ryhmiin.

Seura on ollut aktiivinen toimintavuosinaan ja esiintymisiä alueella on ollut lukuisia mm. Kuopio Tanssii ja Soi -tapahtumassa. Seura on järjestänyt valtakunnalliset Suomalaisen Kansantanssinystävien kesäpäivät Kuopiossa kolme kertaa ja ollut talkooapuna mm. Pohjois-Savon Nuorisoseurojen Kallava-teatterifestivaalissa. Vuosittain eri ryhmät ovat matkanneet esim. Pispalan Sottiisiin, Siilifolkkiin, BARNLEKiin ja aikuisryhmät ovat vierailleet lähes kaikissa Europan maissa sekä Venäjällä, Amerikassa, Kanadassa, ja Tunisiassa. Kesäkuussa 2003 matkasi 20 nuorta ohjaajineen ja huoltajineen Karibialle Ranskaan kuuluvaan Martiniqueen ja heinäkuussa 2003 nuorisoryhmä saapui vastavieraillulle Kuopioon 10 päiväksi.

Lapsiryhmät ja FolkJam-ryhmä ovat nyt tauolla. Viime vuosien haaste on ollut ohjaajapula. Kysyntää etenkin alle kouluikäisten ryhmälle olisi, mutta kansantanssia taitavia ohjaajia ei ole helppo alueelta löytää. Tavoitteena on kuitenkin saada taas lapsiryhmien toimintaa käyntiin. Vinkkaathan siis asiasta tietämällesi kansantanssijalle tai FolkJam-osaajalle, joka on kenties muuttamassa Kuopioon!

Terveisin Solja Ryhänen, Kuopion Tanhuujat

Solja Ryhänen, kuvaaja Solja Ryhänen

Tämä kirjoitus on osa Kaikuja kansantanssin maailmasta -kirjoitussarjaa, jossa kuullaan kansantanssitoimijoiden kuulumisia ympäri Suomen kerran kuussa. Jos sinua kiinnostaisi osallistua kirjoitussarjaan kirjoittamalla, otathan yhteyttä 044 744 3939 / teija.nikkari@nuorisoseurat.fi.