“Mä oon onnellinen, että lähdin tähän mukaan.” – Nuorten Dynamo -hankkeen ensimmäiset tapahtumat on saatu maaliin

Nuorten Dynamo – osallistavaa tapahtumatuotantoa Etelä-Savossa –hanke on saanut ensimmäisen keväänsä päätökseen. Hankkeen ulostuloina olivat kaksi uutta nuorten tapahtumaa: Mäntyharjulla päivänvalon näki 19.4. Mäntyfest ja Mikkelissä puolestaan 11.5. Tehtävä: Mikkeli – huuman kuuma elämysseikkailu. Yhteensä tapahtumat tavoittivat noin 610 eteläsavolaista.

Mäntyfest oli osin koulupäivän sisään rakennettu musiikkifestari, jossa kuultiin tuoreiden nuorten bändien musiikkia ja tällä hetkellä suurta nuorten suosiota nauttivan räpartisti Blacflacon energinen keikka. Paikallisista nuorista koostuvat bändit Sine Nomine ja Sactrum saivat vetää ensikeikkansa parille sadalle katsojalle.

Tehtävä: Mikkeli toteutui rastimuotoisena toimintaseikkailuna. Yhteensä kymmenen rastin aikana tapahtuman kävijöillä oli mahdollisuus kokeilla mm. kuplafutista, graffitimaalausta, benjitrampoliinia ja pakohuonepeliä teltassa. Elävästä musiikista vastasivat Voice of Finlandista tuttu Simeoni Kaihun kodassa ja illan huipensi Kasmirin keikka Kulttuuritalo Tempossa.

Kolme nuorta pelaavat kuplafutista aurinkoisena kevätpäivänä urheilukentällä.
Tehtävä: Mikkelissa pelattiin mm. kuplafutista. Kuva: Veeti Keränen.

Täysin uuden tapahtuman rakentaminen on vaativa suoritus – etenkin nuorille, joilla ei ole tapahtumien järjestämisestä välttämättä juurikaan kokemusta. Tapahtumien lähestyessä ja tapahtumapäivänä työntuntien määrä kasvaa ja voimia kuluu. Mäntyfestin siivousvaiheessa nuorten tuottajaryhmän pöydästä kuitenkin kuului ylpeä kommentti: “Mä oon onnellinen, että lähdin tähän mukaan.” Tehtävä: Mikkeli –tapahtuman tuottajanuoret olivat puolestaan tyytyväisiä tapahtumansa monipuoliseen toimintatarjontaan ja tapahtumakävijöistä hehkuvaan iloiseen tunnelmaan.

Nuorten Dynamon tavoitteena on lisätä nuorten osallisuutta yhteiskunnassa ja kehittää nuorten vaikuttamisen taitoja sekä mahdollisuuksia. Reittinä tähän on nuorten omien arvojen ja nuorisokulttuurin ilmiöiden tuominen näkyväksi Dynamo-tuottajaryhmien kehittämien tapahtumien kautta.

Ensi syksynä hanke rantautuu Pieksämäelle ja Juvalle, joissa uudet tapahtuman koetaan talvikuukausien aikana. Keväällä 2025 hankkeen viimeinen uusi nuorten tapahtuma ilmestyy Savonlinnan tapahtumakartalle.

Lisätiedot

Nazia Asif
projektipäällikkö
044 491 4943
nazia.asif@nuorisoseurat.fi

Nuorten Dynamo – osallistavaa tapahtumatuotantoa Etelä-Savossa on uusi ESR + hanke, joka on
Euroopan Unionin osarahoittama ja sitä hallinnoi Suomen Nuorisoseurat ry. Hankkeessa toteutetaan Dynamo-tuotantoprosessi, jossa nuoret tekevät omannäköisen, uuden, tapahtuman kotikuntaansa. Tapahtumat toteutetaan Mäntyharjulla, Mikkelissä, Pieksämäellä, Juvalla ja Savonlinnassa yhteistyössä kuntien nuorisopalveluiden kanssa.

Hankkeen muita yhteistyötahoja ovat Suomen Nuoriso-opisto, Ohjaamo Olkkari Mikkelissä, Saimaan Nuorisoseurat sekä Mikkelin seudun nuorisoseura. Toiminnan kautta 15–25-vuotias nuori löytää uutta innostusta, verkostoja ja ihmissuhteita tapahtumatuotannon parissa. Dynamo tarjoaa nuorelle omalla kotipaikkakunnallaan turvallisen yhteisön, jonka toiminnalla on tavoite.