Nuorisoseurat 140 vuotta – kakkukahvit nautitaan 24.6. ympäri valtakunnan

Kahvipannu, jossa teksti 140.

Suomen Nuorisoseurat on maamme vanhin nuorisotyötä tekevä järjestö. Ensimmäinen nuorisoseura perustettiin Kauhavalla 1881. Perustamispäivän kunniaksi 24.6.2021 keitetään Suomen suurimmat kakkukahvit, jotka nautitaan samana päivänä eri puolilla Suomea.

Juhlavuosi tekee näkyväksi nuorisoseuraliikkeen historiaa. Se korostaa nuorisoseurojen yhteisöllisyyden merkitystä tässä päivässä ja katsoo vahvasti tulevaisuuteen. Nuorisoseurat juhlii yli 600 jäsenseuran voimin ympäri Suomen tehtävää paikallista ja alueellista työtä ja eri harrastusalojen aktiivista toimintaa.  Juhlavuoden suojelijana toimii presidentti Sauli Niinistö.   

”Yhdessä tekeminen tuntuu tässä hetkessä entistä merkityksellisemmältä. Yhteisöllisyys on yksi niistä meille tärkeistä asioista, joita harrastaminen nuorisoseuroissa antaa. Ensimmäisen puoli vuotta olemme tuottaneet digi- ja hybriditapahtumia koronan varjossa, mutta nyt haluamme nostaa juhlavuoden näkyviin myös fyysisten tapahtumien voimin. Ja mikä sopisi paremmin kuin kesäiset juhlakahvit.”, toteaa pääsihteeri Annina Laaksonen.

Juhlakahveja on ilmoittanut järjestävänsä lähes 100 seuraa Joensuusta Mikkeliin ja Rovaniemeltä Helsinkiin. Kahveille odotetaan saapuvaksi noin 5 000 kahvittelijaa. Perinteisten pullapitkojen lisäksi särpimenä on myös munkkeja, karjalanpiirakoita munavoilla ja pizzaa. Juhlahetki on sama, mutta toteutumistapoja on erilaisia. On mökkikahveja, piknik-kahveja, laiturikahveja sekä torikahveja. On kahveja uimarannalla, kauppatorilla, kesäteatterilla, sisäpihoilla ja ulkoterasseilla.  

”Kakkuhumuun pääset mukaan myös verkon välityksellä. Torstaina 24.6. teemme livelähetystä Suomen Nuorisoseurojen Instagramissa eri kahvipaikkakunnilta klo 10, 14 ja 17.30”, jatkaa Laaksonen. 

Tunnelmapalojen lisäksi nautitaan hyvästä seurasta Kauhavan Kalan torpan kahvipöydän ääressä. Eteläpohjalainen nuorisoseura-aktiivi, toimittaja Joonas Autio keskustelee nuorisoseuralaisten ja kotiseutuasiantuntijoiden kanssa nuorisoseuraliikkeestä eri näkökulmista. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen tuo juhlaan valtiovallantervehdyksen. Tästä kaikesta nähdään kooste juhannusaattona 25.6. Etelä-Pohjanmaan Nuorisoseuran tuottamana. Tallenne julkaistaan nuorisoseurat.fi/juhlavuosi -sivulla sen valmistuttua Juhannuksena.

Myös nuorisoseurantaloilla juodaan kahveja ja juhlitaan samalla omaa nuorisoseuraa, ainakin Hollollan Nuorisoseurassa (120 v), Pyhämaan Nuorisoseura Kajastuksessa (90 v.), Kintauden nuorisoseurantalolla (101 v.) ja Halikon nuorisseurassa (130 v.). Viime vuodelta jääneitä tasavuosijuhlia pitävät Kivilahden nuorisoseura (101 v.) jaKeminsuun nuorisoseura (101 v.). Nuorisoseura Karjalan Nuoret puolestaan ottaa varaslähdön viipurinrinkelikahveilla jo 20.6. Helsingissä.