Pohjois-Karjalan Nuorisoseurojen Liitto ry purettu

Yksi aikakausi tuli päätökseensä, kun Pohjois-Karjalan Nuorisoseurojen Liitto ry purettiin yksimielisellä päätöksellä yhdistyksen ylimääräisessä kokouksessa torstaina 17.8.2017 . Nuorisoseurojen organisaatiouudistuksesta 1.1.2013 lähtien yhdistyksellä ei ole ollut varsinaista toimintaa, vain lakisääteiset velvoitteet on hoidettu. Alueen palveluista on vastannut tänä aikana Suomen Nuorisoseurat ry:n ylläpitämä aluetoimisto.

Keskusseuran purkamista oli valmisteltu jo pitkään. Kun keväällä saatiin tieto Suomen Nuoriso-opiston kannatusyhdistyksen sääntömuutoksesta, joka turvaa pohjoiskarjalaisten nuorisoseurojen edustusoikeuden opiston päätöksenteossa, ja kevätkokouksen pyynnöstä saatiin selvitettyä omaisuuden lahjoittaminen Pohjois-Karjalan Nuorisotyön Tuki -säätiölle, joka oli myötämielinen lahjoitukselle, johtokunta päätti kutsua yhdistyksen ylimääräisen kokouksen koolle purkamista varten.

Kokouksen avauspuheen piti alueen toiminnanjohtaja Henna Liiri. Nuorisoseurojen historiaan mahtuu monenlaisia käänteitä. Keskusseuralla on ollut tiivis yhteys Niittylahden opistoon ja maakunta olikin opintokerho ja -kurssimittaristolla valtakunnan kärkipäässä mitattaessa suorituksia. Tiettävästi Pohjois-Karjalan Nuorisoseuran järjestämä leikkikurssi vuonna 1907 on ollut koko järjestön ensimmäinen. Keskusseuralla on ollut myös merkittävä rooli maakunnan tanssiharrastustoiminnan kehitykselle. Kohta 50 vuotta täyttävä Motora aloitti keskusseuran ryhmänä ja myös keskusseuran ylläpitämä balettikoulu ja muu kurssitoiminta antoi monelle lapselle mahdollisuuden harrastaa tanssin eri lajeja. Lue koko avauspuheenvuoro täältä >>

Ennen purkamispäätöstä keskusseuran kalusto lahjoitettiin Suomen Nuorisoseurat ry:lle aluetoimiston käyttöön. Loppu omaisuus lahjoitettiin säätiölle, joka lahjakirjan mukaisesti tukee varojen kautta maakunnan nuorisoseuratoimintaa. Säätiö tiedottaa avustuskäytännöistä myöhemmin.

Keskusseuran purkauduttua jäsenet siirtyvät automaattisesti Suomen Nuorisoseurat ry:n suorajäseniksi. Muutos ei vaadi paikallisilta seuroilta toimenpiteitä. Jäsentieto on päivitettävä yhdistyksen seuraavan sääntömuutoksen yhteydessä sen omiin sääntöihin.

Yhdistyksen purkaminen oli toki hieman haikeaa, sillä onhan keskusseuralla takanaan reilusti yli satavuotinen historia.  Päätöstä voi kuitenkin jossain määrin pitää luottamuslauseena aluetoimiston toiminnalle ja uudelle nuorisoseuraorganisaatiolle. Lahjoitetut varat mahdollistavat myös maakunnan nuorisoseurojen taloudellisen tukemisen säätiön kautta, mikä parantaa paikallisten nuorisoseurojen asemaa entisestään. Päätös kertoo mielestäni järjestön kyvystä elää ajassa ja uskon, että tällä on positiivisia vaikutuksia maakunnan nuorisoseuratoimintaan. Yhdessä teemme tätä edelleen!”, toteaa maakunnan toiminnanjohtaja Henna Liiri.

Pohjois-Karjalan Nuorisotyön Tuki -säätiön puheenjohtaja Markku Sivonen puolestaan iloitsee siitä, että organisaation muutoksista huolimatta nuorisoseuratyö ja seurojen tukeminen jatkuu: ”Historian lehti on  kääntynyt. Lahjoitus kuitenkin vahvistaa ja tukee säätiön asemaa ja roolia maakunnan nuorisoseuratoiminnan tukijana”.

Yhdistyksen selvitysmiehiksi valittiin varapuheenjohtajana toiminut Mari Lehikoinen, sihteerinä toiminut alueen toiminnanjohtaja Henna Liiri sekä talousasiantuntija Helka Hyttinen.

Lisätietoja:
Henna Liiri
044 207 3072 / henna.liiri ( a ) nuorisoseurat.fi