TEATRIS -ETKOT LOIVAT YHTEISHENKEÄ JA YHTEENKUULUVUUTTA JYVÄSKYLÄSSÄ

Reilu 20 tekijää ja 70 osallistujaa, yksi sometiimi sekä koko jengin kesken tehty Teatris -haaste. Näistä tarpeista on etkot tehty!

Jyväskylässä vietettiin viime sunnuntaina, 9. päivä joulukuuta, Nuori Kulttuurin Teatris -etkoja. Nuori Kulttuurin, Jyväskylän kaupunginteatterin ja Kulttuuriklubi Siperian yhteisponnistukseen osallistui noin 70 keskisuomalaista nuorta teatterin harrastajaa ohjaajiensa kanssa. Lisäksi etkojen näyttämöllä nähtiin Jyväskylän kristillisen opiston teatterin ja musiikin koulutusohjelmien opiskelijoita. Tapahtuma pidettiin Jyväskylän kaupunginteatterilla.

Miksi paniikki, pelko ja jännitys?

Tämä oli jotain odottamatonta, ei mikään tavanomainen kierros teatterilla, olivat ensimmäiset kommentit, kun etko -päivä pyörähti iltapäivän puolelle. ”Ihan mahtaa, te saitte mut reunalle, mulle meinas tulla paniiikki” kuului yleisöstä innostunut kommentti. Suurinta osaa oli parhaimmillaan jännittänyt, jopa hiukan pelottanut.

Etkot oli suunniteltu massiiviseksi koko teatterin valloittavaksi mysteeri -pakohuoneeksi. Ulospääsyä teatterilta ei ollut, elleivät ryhmät osanneet purkaa koodeja. Vihjeitä pääsi metsästämään valosilloille, kellariin, teatterin mielenkiintoisiin varastoihin sekä teatterin suurelle ja pienelle näyttämölle. Oppaina kierroksella toimivat Jyväskylän kaupunginteatterin Backstage Group’ n nuoret. Käytännössä etkoilla pääsi näyttelemään teatterin suurella näyttämöllä ja katsomaan teatterirakennusta kaikista perspektiiveistä. Yleisön reaktioista päätellen tämä osui ja upposi!

 

TEATRIKSEN TUOTTAJATIIIMI MUKANA ETKOILLA

Nuori Kulttuuri luopui vuoden 2018 aikana taiteellisista johtajista. Tämän syksyn aikana on perustettu nuorten tuottajatiimi, eli johtoryhmä, jonka puitteissa lisätään nuorten osallisuutta entisestään. Tiimi oli mukana etkoilla, osa toteuttamassa ja osa hoitamassa somea sekä haastattelemassa osallistujia. Tuottajatiimi on jo linjannut, että yhteisöllisyys on kantavana teemana Teatris -vuotta tehdessä. Nuoret haluavat mahdollistaa erilaisia kohtaamisia ja kohtaamisen paikkoja nuorille.

Ja miksi etkot?

Keväällä 2019 järjestetään Nuori Kulttuurin Teatris -vuoden huipentuma Jyväskylässä. Reilun 20 aluefestarin jälkeen pidetään valtakunnallinen Teatris -festari Jyväskylässä. Yhtenä festarin pääpaikkana toimii Jyväskylän kaupunginteatteri. Etkojen myötä oli mahtavaa päästä testaamaan teatteria paikkana ja kehittää ohjelmaa toukokuuta silmällä pitäen. Etkoista nähtyä ja koettua nuorten suunnittelemaa ohjelmaa pyritään siirtämään valtakunnalliseen festariin.

Ensiaskeleet yhteisölliseen tekemiseen on otettu! Monen tahon yhteisponnistus toi keskisuomalaisia harrastajia yhteen ja mahdollisti nuorille tekemisen paikkoja. Vuoden 2019 kaikki pääsevät näkemään ja osallistumaan etkoihin, kun Nuori Kulttuuri lanseeraa koko valtakunnan kiertävän Teatris -haastevideon.