Vuoden Nuorisoseura 2019 -ehdokkaat julkistettu

 

Kisa Vuoden Nuorisoseura 2019 -tittelistä tiivistyy. Suomen Nuorisoseurat ry:n hallitus karsi 14 ehdotuksesta neljä nuorisoseuraa ”loppukilpailuun”. Vuoden nuorisoseura valitaan toiminnan laadun ja laajuuden perusteella kiinnittäen huomiota erityisesti lapsiin ja nuoriin. Toiminnassa on näyttävä Nuorisoseurojen arvot osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus. Seuran merkittävyys omalla alueella ja innovatiivisuus otetaan myös huomioon päätöstä tehdessä.

Ehdokkaita on mahdollisuus kannustaa Suomen Nuorisoseurojen Facebook -sivulla reagoimalla ja kommenteilla voi evästää hallitusta ennen lopullista päätöstä.

Voittaja julkistetaan valtakunnallisessa nuorisoseurapäivän juhlassa Lahdessa 24.3.2019.

Tässä ehdokkaat esittelyssä.

Ilmajoen Nuorisoseura, Ilmajoki, Etelä-Pohjanmaa

Ilmajoen Nuorisoseura on yksi maan vanhimpia ja elinvoimaisimpia nuorisoseuroja. Se satsaa erittäin voimakkaasti lapsi- ja nuorisotyöhön. Seurassa toimii viikoittain kuusi eri lasten-, teinien ja nuorten ryhmää, joissa liki satapäinen lapsijoukko harrastaa teatteria. Ryhmissä on jo usean vuoden toiminut maahanmuuttotaustaisia lapsia, joita tuetaan ja kannustetaan. Ilmajoen Nuorisoseurassa on herätetty henkiin myös lasten kansantanssitoiminta, jonka rivit kasvavat hyvää tahtia. Puolentoistasataa harrastajaa kokoontuu viikoittain säännöllisesti kunnantuvalle harrastamaan teatteria ja tanssia. Aikuisten näytelmäryhmiä on kaksi, joissa on mukana urheilukielellä sanottuna seuran omia kasvatteja.

Karjalan Nuoret, Helsinki, Saimaa (siirtoseura)/Uusimaa

Karjalan Nuorten toiminta alkoi jo vuonna 1919 Viipurista ja nykyisellään seura on Suomen suurin nuorisoseura. Seurassa kaikki pääsevät mukaan harrastamaan. Aloittelijoille on perustettu uusia ryhmiä samoin kuin paljon lasten harrastusryhmiä ihan pienistä tenavista alkaen. Seuralla on näytelmäryhmiä, soittoryhmä ja lauluryhmä. Muutamassa vuodessa jäsenmäärä on kasvanut huikeasti. Seurassa harrastetaan teatteria, kansantanssia, kansanlaulua, viulunsoittoa, Tempoa tenaviin -musiikkiliikuntaa ja FolkJam-tanssiliikuntaa kymmenissä eri toimintaryhmissä. Seuran ryhmien toiminta on tavoitteellista, innostavaa ja niissä on aina läsnä aito tekemisen riemu.

Kerkkoon Nuorisoseura, Porvoo, Uusimaa

Kerkkoon Nuorisoseura saavutti hetki sitten kunnioitettavan sadan vuoden virstanpylvään ja toiminta on vireämpää kuin koskaan. Seura tarjoaa laadukasta kulttuurista nuorisotyötä erilaisten harrastusten parissa kuten kansantanssi, eräkerho, erilaiset tiiviskurssit kuten break dance, kokkikerho ja kepparikerho. Tärkeä osa nuorisotyötä on myös nuorisokahvila Nuoska. Viime kesänä seura teki hienon avauksen uusmaalaiselle kansantanssille järjestämällä Tehdaskylä Folk kansantanssikonsertin ja iltajamit. Kerkkoon Nuorisoseura osallistaa kaikenikäiset jäsenet omalla tasollaan ja nuoria koulutetaan muun muassa KNoppi ohjaajakoulutuksissa. Seura on tärkeä yhteisö ja mahdollistaja omalla kylällä ja alueellaan.

Vehmasmäen Nuorisoseura, Kuopio, Pohjois-Savo

Vehmasmäen Nuorisoseura on aarre pohjoissavolaisille teatterin, tanssin ja liikunnan harrastajille. Näitä kaikkia (ja paljon muuta) seura tarjoaa, paitsi lähes kolmellesadalle jäsenelleen, myös muulle kansalla sadan kilometrin säteellä nuorisoseurantalo Valoharjusta. Alle kouluikäisten lasten satujumppa on toiminut Valoharjulla jo vuosikymmeniä lukuisten Knoppi-koulutettujen ohjaajien vetämänä. Tanssi-iltoja järjestetään talvikaudella kuukausittain. Pesäpalloa pelataan vitossarjassa ja kaupungin valaistu latuverkko ja hiihtokeskus Riemurinne pidetään toimintakunnossa talkoovoimin. Nuoriso pääsee myös temmeltämään kuukausittaisissa nuortenilloissa ja monissa muissa aktiviteeteissa. Hanketoiminta ja niiden hallinnointi on nuorisoseuralle arkipäivää mm. yhdessä Etelä-Kuopion muiden kylien kanssa tehty Puiku-hanke ja Toiminnan kylät -hanke toteutettiin viime vuonna. Nuorisoseura toimii vapaaehtoisvoimin (ainoastaan osa-aikainen talonmies) ja on Etelä-Kuopion kylien (toimii n. 20 yhdistystä) kokoava voima. Toiminta on suunnattu kaikenikäisille kyläläisille. Noin puolet Etelä-Kuopion kylien asukkaista on nuorisoseuran jäsenenä.