Yli 50 nuorta vaikuttajaa koolla viikonloppuna 

Nuorten vaikuttajien mentorit ryhmäskuvassa.

Tänä viikonloppuna käynnistyvät uudet nuorten alueelliset vaikuttajaryhmät ympäri Suomea. Ryhmien mentoreina toimii joukko aiemmissa vaikuttajaryhmissä olleita nuoria.

Nuoret Nuorisoseuravaikuttajat -toiminnassa vahvistetaan nuorten osallisuutta yhteiskunnassa, kansalaisjärjestötoiminnassa sekä kuulluksi tulemista ja osallistumista niin yhteiskunnassa kuin oman järjestömme päätöksenteossa. Ohjelma pitää sisällään mentoreiden tapaamisia, nuorten vaikuttajien alueellisia ja valtakunnallisia tapaamisia. Alueellisia ryhmiä on yhteensä kuusi: Etelä-Suomi, Lounais-Suomi, Kaakkois-Suomi, Keski- ja Länsi-Suomi, Itä-Suomi ja Pohjois-Suomi. Nuoret Vaikuttajat on suunnattu pääsääntöisesti 13–25-vuotiaille nuorille. Toimintaa toteutetaan Erasmus+ -rahoituksella ja sitä on valmisteltu yhdessä Nuoret Vaikuttajat -ohjelmassa vuosina 2019–2021 mukana olleiden nuorten kanssa.

”Nuorten vaikuttajien toiminta on meille Nuorisoseuroissa äärimmäisen tärkeä asia ja merkittävä strateginen painopiste. Yli 140-vuotiaana yhteisöllisyyden, nuorten osallisuuden ja kansansivistyksen toimijana pidämme erityisen tärkeänä sitä, että jokainen nuori tulee kuulluksi sellaisena kuin on ja löytää tiensä vaikuttamaan yhteiskunnassa. Ihan jokainen voi olla vaikuttaja”, kuvailee Suomen Nuorisoseurojen pääsihteeri Annina Laaksonen.

Suomen Nuorisoseurat haki alkuvuodesta nuoria mukaan avoimella haulla. Osallistujia ilmoittautui mukaan yhteensä 50 Helsingistä Sodankylään ja Joensuusta Eurajoelle. ”On huikeaa, että nuoria haki projektiin mukaan enemmän kuin mitä olimme ajatelleet. Kaikki halukkaat on otettu mukaan”, kommentoi toiminnasta vastaava nuorisoseurojen kehittämispäällikkö Henna Liiri-Turunen.

Maaliskuussa hankkeen mentorit olivat jo koolla, mutta tänä viikonloppuna toimintakausi pärähtää toden teolla käyntiin, kun nuoret tapaavat ensimmäistä kertaa livenä omien alueidensa tapaamisissa. ”Koronavuosien jälkeen ja tiukkojen rajoitusten hellitettyä on erityisen ihanaa päästä tekemään töitä nuorten kanssa. Eniten olen kaivannut kohtaamista ja keskustelua, ja sitä on takuuvarmasti luvassa tulevana viikonloppuna”, kertoo tuntemuksistaan Etelä-Suomen alueellisen ryhmän yhtenä vetäjänä toimiva toiminnanohjaaja Johanna Lindstam.

Seuraa Nuoret Vaikuttajat -projektin etenemistä Instagramissa @nsnuoretvaikuttajat

Nuoret Nuorisoseuravaikuttajat​ 

  • Erasmus+ (KA154-YOU) Youth participation activities​ 
  • Toteutusaika 1.1.2022–1.7.2023​ 
  • Toteuttaja Suomen Nuorisoseurat ry​ 
  • Muodostuu mentoritapaamisista, alueellisista tapaamisista ja valtakunnallisista tapaamisista​ 
  • Kuusi aluetta: Etelä-Suomi, Lounais-Suomi, Kaakkois-Suomi, Itä-Suomi, Keski- ja Länsi-Suomi, Pohjois-Suomi​ 
  • Mukaan ilmoittautunut 50 nuorta ja 17 mentoria  

Kuvassa: Mentorit tapasivat maaliskuussa 2022 Mikkelissä.  
Kuva: Annina Laaksonen. 

Lisätietoja: 
Henna Liiri-Turunen 
kehittämispäällikkö, Suomen Nuorisoseurat ry 
henna.liiri-turunen@nuorisoseurat.fi 
044 207 3072

www.nuorisoseurat.fi/nuoretvaikuttajat