Ahlaisten nuorisoseura: Meidän kylä larppaa!

Meillä on Ahlaisissa aina tarve tehdä jotain uutta, jotain mitä ei ihan joka pitäjässä ole. No siksi me ruvettiin larppaamaan!

Teksti: Solja ja Tino Sukanen | Kuvat: Regina Wittsberg

Larppaus pähkinänkuoressa: LARP on lyhenne englanninkielisistä sanoista live action role-playing eli liveroolipelaaminen. Kyseessä on vahvasti improvisaatioon ja eläytymiseen painottuva laji, jossa pelaajia eivät sido ennalta määrätyt vuorosanat tai juonikuviot. Ennakkoon sovittua on pelin lähtökohta, millaisessa maailmassa ja aikakaudessa eletään, sekä millaisia tyyppejä eli hahmoja pelaajat ovat. Sovitun alkutilanteen jälkeen juonenkulku ja pelin lopputilanne riippuvat hahmojen toiminnasta. Yllätyksiäkin tulee. Pelimaailmat voivat olla käytännössä mitä vain, mutta esimerkiksi historialliset aiheet ja fantasia ovat suosittuja. 

Kun harrastuksen suosio kylän nuorten keskuudessa lähti kasvuun, Ahlaisten nuorisoseuran johtokunta alkoi syksyllä 2012 pohtia, josko larppaajille voitaisiin rakentaa ihan oma pelipaikka. Pelipaikkaa haettiin Ahlaisten kylän ympäristöstä ja lopulta se löytyi Uppgårdista, aivan läheltä kylää. Alue on peltojen ympäröimä ja siellä on myös kaunis pieni lampi. Rahoitusta haettiin Karhuseudun Leader-ohjelmasta, jonka tavoitteena oli maaseudun kehittäminen.  

Pelialueen rakentaminen alkoi syksyllä 2013. Ensimmäisenä harjakorkeuteen nousi hirsitaverna, jonka rakentamiseen tarvittavat tiedot ja taidot löytyivät tietenkin omasta kylästä. Tavernasta yli jääneistä hirsistä rakennettiin laavu yöpymistä varten. Myöhemmin alue täydentyi nuotiokodalla, vartiomiesten tuvalla sekä huussilla. Myös muuta pientä rekvisiittaa on rakenneltu. Alueen portilla vieraita ottaa vastaan koululaisten käsialaa oleva toteemipaalu. 

Ahlaisissa on siis vuodesta 2012 lähtien larpattu 1-3 pelin vuositahdilla ja keskimäärin 20 hengen pelaajajoukolla. Pelaamisen lisäksi on rakennettu peliaseita ja ommeltu roolivaatteita. Harrastusta on käyty myös esittelemässä tapahtumissa lähellä ja vähän kauempanakin, jopa ulkomaisia vieraita on käynyt tutustumassa. Paikalliset mediat ovat myös kiinnostuneet aiheesta ja juttuja on kertynyt useita. 

Tällä hetkellä suunnitelmissa ovat avaruusaiheinen peli sekä 1700-luvulle sijoittuva ihmissusijahti.