Kynttilät syttyvät Suomen presidenttien haudoilla itsenäisyyspäivän aattona

Kuvaas presidentti Mauno Koiviston haudalle sytytetty kynttilämeri.

Kynttilät syttyvät itsenäisyyspäivän aattona Helsingin Hietaniemessä, Luumäellä ja Nivalassa Suomen presidenttien haudoilla. Kesällä 140 vuotta täyttänyt nuorisoseuraliike haluaa osoittaa kiitollisuutta Suomen itsenäisyyttä ja yhteistä kansakunnan rakentamista kohtaan. Samalla muistutetaan nuorempien sukupolvien jatkuvasta jälleenrakennustehtävästä ja nuorisotyön merkityksestä maamme tulevaisuuden hyväksi. Tänä vuonna juhlan teemana on tasavaltamme kuudes presidentti, marsalkka Carl Gustaf Mannerheim. Mannerheim nostettiin teemaksi, sillä jatkosodan syttymisestä tuli kesällä kuluneeksi 80 vuotta.

Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867–1951)
Carl Gustaf Emil Mannerheimin kädenjälki Suomen historiassa on suuri. Mannerheim toimi ylipäällikkönä ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana Suomessa. Tie jatkosodasta rauhaan kulki Mannerheimin siirtyessä presidentiksi Risto Rytin tilalle.

Mannerheimin presidenttikausi (1944–46) oli lyhyt, mutta merkityksellinen. Suomen jälleenrakentaminen alkoi, mutta samaan aikaan Suomelle lankesi myös valtava sotakorvausurakka hoidettavaksi. Mannerheimin presidentinkaudella jouduttiin vielä käymään Lapin sota sekä sotasyyllisyysoikeudenkäynti, joka oli Suomessa erittäin poikkeuksellinen.

Presidentinkautensa jälkeen Mannerheim vetäytyi Sveitsiin viettämään eläkepäiviään. Mannerheim haudattiin Hietaniemeen vuonna 1951, ja hautajaissaatto keräsi Helsinkiin monituhatpäisen saattoväen katujen varsille.

Kynttilöiden sytyttäminen presidenttien haudoille symboloi sukupolvien välistä yhteyttä ja yhdenvertaisuutta. Nuoret ovat mukana rakentamassa ja kehittämässä Suomea ja sen tulevaisuutta sekä maamme ja täällä asuvien ihmisten hyvinvointia.

Kiitos kaikille hautojen valaisua tukeneille yrityksille.

Presidenttien hautojen valaiseminen 5.12.2021
Helsinki / Hietaniemi
Klo 17.00 alkaen
Sytytyksestä vastaa Hollolan Nuorisoseura
Yhteyshenkilö: Aimo Hentinen puh. 040 558 9755, aimo.hentinen@phnet.fi

Luumäki
Klo 18.00 alkaen
Sytytyksestä vastaa partiolippukunta Taavetin Korpihaukat
Yhteyshenkilö Linda Kiviluoma linda.kiviluoma@gmail.com

Nivala
Kynttilät sytytetään ensin sankarihaudoille klo 17.00 ja sen jälkeen Kyösti Kallion haudalle klo 18.00.
Sytytyksestä vastaa Nivalan Polku.
Yhteyshenkilö: Nivalan seurakunnan kirkkoherra Sanna Jukkola puh. 040 532 5577, sanna.jukkola@evl.fi

Lisätietoja:
Pääsihteeri Annina Laaksonen
annina.laaksonen@nuorisoseurat.fi
puh. 040 726 7450