Nuoret taiteilijat Tatu Aspelund ja Emmi Astikainen saivat Paavo Väyrysen rahaston palkinnot

Kuvassa tanssija Tatu Aspelund

Tanssija Tatu Aspelund Siepakoista Rovaniemeltä ja teatteriaktiivi ja ohjaaja Emmi Astikainen Vuoksenniskan Nuorisoseuran IRTI-teatterista Imatralta vastaanottivat nuorten taiteilijoiden kuvataidetta tunnustuspalkintoina Paavo Väyryseltä. Ne jaettiin Suomen Nuorisoseurojen syysvaltuuston kokouksen yhteydessä Helsingissä sunnuntaina 21.11. Palkinto jaettiin 11. kerran. 

Tatu on taitava moniosaaja 
Nyt 22-vuotias Tatu Aspelund on aloittanut tanssiharrastuksen Rimpparemmissä Rovaniemellä ja siirtynyt sieltä Siepakoihin. Tatu on opiskellut tanssijaksi Lapin urheiluopistolla ja tällä hetkellä hän opiskelee tanssinopettajaksi Oulun ammattikorkeakoulussa. Siepakoissa hän on ohjannut kahta lastenryhmää. Tällä hetkellä hän tanssii Siepakoiden Edustuksessa ja soittaa kansanmusiikkiyhtye Hehkussa.  

Tatu on monipuolinen: hän on taitava tanssija ja osaa myös laulaa, soittaa ja säveltää. Oma ryhmä ja seura ovat hänelle tärkeitä; hän huolehtii kaikista ryhmän jäsenistä. Hän on esiintynyt oman seuransa mukana kotimaisilla ja ulkomaisilla festareilla. Tatu on ollut myös Rovaniemen teatterissa tanssijana. Lisäksi hän oli tanssijana Tanssimaniassa 2019 Tanssiteos Rauhassa.  

”Palkinnon voittaminen oli mahtava yllätys harmaan marraskuun keskellä. Tuntuu hyvältä, kun saan tehdä sitä, mistä nautin ja se otetaan huomioon näin”, Tatu Aspelund kiittelee kuullessaan palkinnosta. 

Kuvassa teatteriaktiivi ja ohjaaja Emmi Astikainen Emmi Astikainen
Emmi Astikainen Turun Taideakatemian esityksesssä Onnellinen. Kuvaaja Liisa Turunen.

Emmi opiskelee teatteri-ilmaisun ohjaajaksi 
20-vuotias Emmi Astikainen on Vuoksenniskan Nuorisoseuran IRTI-teatterin kasvatti. Hänellä on laaja nuorisoseuratausta. Hän on toiminut myös Knoppi-ohjaajana, Luova Lava -ohjaajana sekä ohjannut IRTI-teatterissa eri-ikäisiä lapsia ja nuoria. Hänen ensimmäinen oma kesäteatteriohjauksensa oli Imatralla kesällä 2021. Lisäksi hän on myös Nuorisoseurojen valtuuston varajäsen. Hän opiskelee toista vuotta Turussa teatteri-ilmaisun ohjaajaksi. 

”Olen hyvin otettu palkinnon saamisesta. Olen saanut harrastaa teatteria aktiivisesti pienestä pitäen ja olen nyt yksi niistä harvoista, jotka pääsevät opiskelemaan taidetta sekä tekemään tätä myös joku kaunis päivä työkseen. Välillä työ, jota teatterin eteen teen ja olen tehnyt, on ajoittain raskasta ja työlästä. Mutta palo teatteriin ei koskaan lopu. Teatteri on juuri minun taidemuotoni, ja siksi olen hyvin otettu tunnustuksesta. Tuntuu, että olen oikeiden asioiden äärellä. Tämä antaa myös ponnistusta jatkaa omaa uraansa teatterin saralla”, Emmi Astikainen kertoo. 

Tunnustusta nuorille taiteilijoille 
Paavo Väyrynen on ollut nuoruusvuosinaan aktiivinen nuorisoseuralainen Keminmaalla ja nuorisoseuralaisuus on hänelle edelleen lähellä sydäntä. Vuonna 1998 täyttäessään 50 vuotta Väyrynen järjesti isot juhlat Ostrobotnialla. Hän ei halunnut lahjaksi tavaraa, vaan halusi ohjata onnittelurahat nuorisoseurojen nuorten taiteilijoiden ja harrastajien tukemiseen. Aiheiksi valikoitui Väyrysen oma intohimo teatteri ja mukaan otettiin myös nuorisoseurojen toinen merkittävä harrastuslaji: kansantanssi. 

Väyrysen rahaston puheenjohtajana toimii Tytti Isohookana-Asunmaa ja jäseninä Merja Laaksovirta ja Ilkka Köngäs. Rahasto myöntää palkintoja nuorille tanssin ja teatterin harrastajille joka kolmas vuosi. Rahaston palkinnoilla halutaan tukea myös nuoria kuvataiteilijoita. Tänä vuonna taidepalkintoina annetaan Helmi Kuirinlahden ”Suoja”-maalaus sekä Svante Gullichsenin valokuvateos ”Ukko-Koli”. 

Pääkuvassa Tatu Aspelund, Oamk Dance. Kuvaaja Petri Kekkonen.

Lisätietoja: Annina Laaksonen
annina.laaksonen@nuorisoseurat.fi 
puh. 040 726 7450