Luova lava -toimijat koolla Lahdessa

Ensi kesänä eri puolella Suomea lavalla seikkailevat unelmien supersankarit. Yhteinen teema toimii esitysten taustana, mutta lavalla nähtäneen mitä erilaisempia tulkintoja teemasta, sillä esitykset ovat lasten itsensä ideoimia ja suunnittelemia.

Luova lava -päiväleirit ovat Suomen Nuorisoseurojen järjestämiä päiväleirejä. Luova lava -toiminnan ytimessä ovat lasten osallisuus, yhteisöllisyys sekä tekemisen riemu. Leiripäivä koostuu luovan toiminnan lisäksi perinteisestä leiriohjelmasta; leikeistä, askarteluista, ulkona olosta ja toki ruokailuista. Leiriviikon kohokohtana on leiriläisten suunnittelema hetki taiteilijana -esitys.

Lauantaina 16.3.2019 Lahdessa kokoontui 16 tulevan kesän leiriohjaajaa ja -järjestäjää. Yhteisen koulutuspäivän tarkoituksena on auttaa paikallisia toimijoita leirin järjestämisessä. ”Päivän aikana käsitellään leirin järjestämistä aina leiripaikan varaamisesta leirin arviointiin asti. Koulutuksen avulla varmistetaan, että kaikilla on tarvittavat taidot ja että leirit ovat laadukkaita”, Pirita Laiho kertoo koulutuspäivän sisällöstä.

Koulutuksessa kokeiltiin ja suunniteltiin myös leireille sopivia menetelmiä. Valokuvan ja kuvanmuokkauksen avulla saatiin hereille myös lähiympäristöstä löytyviä supersankareita. ”Valokuvan avulla voidaan myös lasten kanssa keskustella esimerkiksi oman elämän sankareista ja

omista vahvuuksista”, selittää Judit Kemppilä koulutuksessa tehtyä tehtävää.

Useissa kaupungeissa leiri-ilmoittautumiset on jo avattu. ”Helsingissä ilmoittautuminen leireille on alkanut todella hyvin. Ilmoittautuneita on yli 200, mutta leireille mahtuu vielä”, kertoo Judit Kemppilä Helsingin leiritilanteesta. Muita tulevan kesän leirikaupunkeja ovat esimerkiksi Lahti, Jyväskylä, Nurmijärvi, Joensuu, Juuka, Imatra, Luumäki, Tampere, Ahlainen, Mikkeli ja Rovaniemi. Yhteensä leiriläisiä odotetaan leireille yli tuhat.

Luova lava -päiväleirit tarjoavat myös kesätyöpaikkoja luova alan osaajille. Ohjaajina leireillä toimivat esimerkiksi teatteri-ilmaisun ohjaajat, tanssiohjaajat ja kasvatusaloilla opiskelevat. ”Tulevana kesänä leireille työllistetään lähes 100 leiriohjaajaa.”, Pirita Laiho kuvaa leirien työllistävää vaikutusta. Useat ohjaajat ovat ohjanneet leireillä jo useita vuosia.

Kenelle luova lava -leirit sitten sopivat? Jyväskylässä usean vuoden ajan ohjaajana toimineen Leila Kinnusen vastaus on ytimekäs:” Kaikille. Leireillä on todella monipuolista ohjelmaa, joten jokainen lapsi löytää onnistumisen elämyksiä”. ”Leirille voi tulla, vaikka ei olisi aiempaa kokemusta esiintymisestä tai muusta harrastustoiminnasta. Ilmapiiri on kannustava eikä ketään pakoteta lavalle”, jatkaa Riina Kylmälahti leireistä.

Koulutuspäivän lopuksi kotiin suuntaa innostunut luova lava joukko. Ideat ja suunnitelmat ensi kesän leirien suhteen alkavat jo muotoutua. ”Todella monipuolinen päivä. Oli myös kiva kuulla kokemuksia muilta ohjaajilta ja järjestäjiltä”, kuvaa Sanni Yli-Pekkala koulutuspäivän kulkua. Ensi kesänä on siis odotettavissa upeita elämyksiä, mieleenpainuvia hetkiä ja hienoja esityksiä.