Vuoden Nuorisoseura: Ilmajoen Nuorisoseura ja Vuoden Nuorisoseuralainen: Tiina Mattila

Valtakunnallisessa Nuorisoseurapäivän juhlassa palkittiin Vuoden Nuorisoseurana Ilmajoen Nuorisoseura ja Vuoden Nuorisoseuralaisena Tiina Mattila Forssasta.

Vuoden Nuorisoseura on Ilmajoen Nuorisoseura
Vuoden Nuorisoseuraksi valittiin yksi maan vanhimpia ja elinvoimaisimpia Nuorisoseuroja. Ilmajoen Nuorisoseura Etelä-Pohjanmaalta.
Ilmajoen Nuorisoseura on keskittynyt erittäin voimakkaasti lapsi- ja nuorisotyöhön. Kaikki eritaustaiset lapset ikään ja syntyperään katsomatta ovat tervetulleita mukaan toimintaa. Ilmajoella toimii viikoittain kuusi eri lasten- ja nuorten ryhmää, joissa liki satapäinen joukko harrastaa teatteria. Ryhmissä on jo usean vuoden toiminut maahanmuuttotaustaisia lapsia, joita tuetaan ja kannustetaan. Useana vuonna ryhmissä on ollut mukana myös vaihto-oppilaita, joiden tuomat kielikylvyt on otettu vastaan ryhmiä rikastuttavana tekijänä. Lapsilta ei edellytetä jäsenyyttä, eikä heiltä kerätä kerhomaksuja.
Ammattitaitoiset ohjaajat ja seuran nuorten käyttöön hankkimat näyttämö- ja harrastustilat antavat toiminnalle hyvät puitteet ja edesauttavat monipuolista teatteriharrastusta. Suurin viimeaikainen panostus lapsiin ja nuoriin on seuran palkkaama teatteriteknikko, joka on harjoituksissa ja esityksissä ryhmien mukana. Seurassa on herätetty henkiin myös lasten kansantanssi, jonka rivit kasvavat hyvää tahtia. Kaikkiaan puolentoistasataa harrastajaa kokoontuu viikoittain eri harrastusten pariin.
Seurassa pidetään suuressa arvossa perinteitä ja seuran historiallista pohjaa. Tapahtumien toteutuksissa ovat mukana niin johtokunta kuin rivijäsenetkin lapsista aikuisiin. Yhdessä tekeminen, henkisen pääoman kasvattaminen, yksilön ja mielipiteen vapaus, monipuolinen kulttuuripainotteinen tarjonta, me-henki ja kökkätyö ovat arvoja, jotka ovat toteutuneet seuran tekemisissä jo yli 135-vuotta. 

”Nuorisoseuraperhe Ilmajoella kasvaa ja voi hyvin! Seuran toiminta ja sen pitkäaikainen (vuodesta 1982) puheenjohtaja Matti Välimäki ansaitsevat ehdottomasti vuoden nuorisoseuratunnustuksen. "Ilmajoen-mallia” voi ja pitää monistaa muuallekin Suomeen! Toivomme, että muutkin seurat toteuttaisivat yhtä hyvää ja hedelmällistä yhteistyötä paikkakuntansa kunnan, kansalaisopiston ja oppilaitosten kanssa. Tällä yhteisöllisyyden ja yhdenvertaisuuden konseptilla voidaan innostaa entistä enemmän nuoria hyvien harrastusten pariin kasvamaan hyviksi ihmisiksi ja kunnon kansalaisiksi. Ilmajoella kehtaa sanoa, notta "moon Ilimajoen Nuorisoseuras mukana", totesi Nuorisoseurojen vs. pääsihteeri Hannu Ala-Sankola valtakunnallisessa Nuorisoseurapäivän juhlassa Lahden Pikkuteatterilla sunnuntaina 24.3.2019 palkitsemisen yhteydessä. Samassa tilaisuudessa palkittiin myös Vuoden Nuorisoseuralainen.

Vuoden nuorisoseuralainen on Tiina Mattila Forssasta.
Hän on työskennellyt monessa eri Nuorisoseurassa: Satakunnassa, Varsinaissuomessa ja Etelä-Pohjanmaalla. Hän toimii tällä hetkellä Jokioisten Nuoriseura Tahdittomat ry:ssä Hämeessä.

Tiina on Tahdittomien johtokunnan jäsen ja seuran kantava voima. Hän on ottanut aktiivisen vastuun toiminnan pyörittämisestä ja innoittaa ryhmiään osallistumaan erilaisiin paikallisiin, valtakunnallisiin ja kansainvälisiin tapahtumiin (Kalkkarit,Tanssiralli, Kalenat, Pispalan sottiisi, Folklandia). Tiina on kannustava ja innostava ohjaaja, joka tekee kaikkensa, että seuran ryhmät saisivat tanssia.

Tiinan ansiosta Tahdittomien aikuisryhmä pääsi osallistumaan Portugalissa Europeadeen ja lapsiryhmät Unkarissa järjestettävään Csipero festivaaliin. Tiinan kekseliäisyydestään ja pitkäjänteisyydestään kertoo se, että hän ohjasi viime vuonna kahden tytön ryhmää, että heidän harrastuksensa jatkuisi. Ja huomattuaan ettei pienten lapsi ryhmään ei saatu tanssijoita hän vaihtoi ryhmän nimeä ja mainosti ryhmää uudelleen ja sai uusia tanssijoita mukaan harrastukseen. Tiina vetää folk jamia, aikuisryhmää ja kahta lapsiryhmää. Lisäksi hän tanssii kahdessa muussa Nuorisoseurojen ryhmässä Satakunnassa ja Pirkanmaalla ja osallistuu aktiivisesti myös heidän tapahtumiinsa. Tiina kouluttautuu koko ajan edistääkseen seuran toimintaa ja kannustaa myös muita seuran jäseniä osallistumaan koulutuksiin ja itsensä kehittämiseen.

Valtakunnallista Nuorisoseurapäivän juhlaa vietetään vuosittain Marianpäivänä. Vakiintuneen tavan mukaan edellisen vuoden Vuoden Nuorisoseuraksi nimetty seura vastaa tilaisuuden järjestämisestä. Tämän vuoden tilaisuuden järjesti Lahden Tanhuujat.

Kuvan potretissa Ilmajoen Nuorisoseuran teatterinharrastajia.
Kuva Kimmo Kotanen.