Nuori Kulttuuri -toiminta siirtyy Suomen Nuoriseuroille

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt, että Nuori Kulttuuri -toiminta siirtyy Suomen Nuorisoseurojen toteutettavaksi. Nuori Kulttuurin tehtävänä on kannustaa ja tukea lasten ja nuorten monipuolista harrastamista kulttuurin eri aloilla.

 ”Olemme ylpeitä ja onnellisia tästä päätöksestä, sillä tämä käytännössä turvaa Nuori Kulttuuri -toiminnan tulevaisuuden”, kommentoi Suomen Nuorisoseurojen pääsihteeri Antti Kalliomaa. ”Olemme tehneet laadukasta työtä ja yhdessä kehittäneet toimintaamme innovatiivisesti ja määrätietoisesti. Visionamme on olla Suomen merkittävin kulttuurisen lapsi- ja nuorisotyön toimija. Nuori Kulttuuri -toiminnan siirtyminen meille on osoitus siitä, että myös ministeriö ja yhteistyökumppanit arvostavat meidän tekemäämme nuorisotyötä.”

 Nuori Kulttuuri -toiminta rakentuu nuorten taidetapahtumien ympärille. Vuosittain toimintaan osallistuu tuhansia nuoria, nuorisotyön ammattilaisia, nuorten vanhempia sekä oppilaitosten edustajia. Nuori Kulttuurin lajit ovat tanssi (Moves), musiikki (Sounds) ja teatteri (Teatris). Tänä vuonna vuorossa on Moves. Moves-aluetapahtumat ovat avoimia kaikille 10-20 -vuotiaiden nuorten ryhmille. Osa aluetapahtumissa esiintyneistä ryhmistä valittiin esiintymään valtakunnallisessa tapahtumassa Rovaniemellä 26.-28.5.

Käytännössä toiminnan siirto tapahtuu kesäkuun alussa.  Nuorisoseuroissa Nuori Kulttuuri -toiminnasta vastaa toimialajohtaja Pasi Saarinen.

”Nuori Kulttuuri -toiminnan ydin on hyvä ja toimiva. Hallinnollinen muutos on oivallinen mahdollisuus tarkastella toimintaa myös kriittisesti. Lähdemme kehittämään toimintaa avoimella yhteistyöllä kaikkien kulttuurista nuorisotyötä tekevien tahojen kanssa. Esimerkiksi uusia mukaan otettavia taiteenaloja kannattaa miettiä, jotta mahdollisimman monella nuorella on mahdollisuus osallistua Nuori Kulttuuri-toimintaan”, Saarinen valottaa tulevaisuuden suunnitelmia. Vuonna 2018 vuorossa on Nuori Kulttuuri Sounds.

Suomen Nuorisoseurojen hallituksen puheenjohtaja Ragni Reichardt on myös tyytyväinen muutokseen. ”Parasta tässä on, että toiminta jatkuu katkeamatta. Olen myös henkilökohtaisesti iloinen, sillä olen saanut nauttia Nuori Kulttuuri -toiminnasta katsojana”, hän kommentoi.

Nuori Kulttuuri -toimintaa edelsi nuorison taidetapahtumat, joita nuorisoseurajärjestö hallinnoi lähes kolme vuosikymmentä. Nuorisoseurajärjestö oli mukana perustamassa Nuori Kulttuuri -säätiötä, jolle toiminta siirrettiin 2012.