Nuorisoseuraliikkeen 140-vuotisjuhlavuoden tunnelmia

Kuvassa 140-vuotisilmapalloja.

Tänään on vuoden 2021 viimeinen päivä ja on hyvä hetki tarkastella, mitä kaikkea nuorisoseuraliikkeen 140-vuotisjuhlavuonna saatiinkaan aikaiseksi. Tapahtumia on ollut kaikesta huolimatta paljon. Juhlavuoden suojelijana on toiminut Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Nuorisoseuraliikkeen 140-vuotisjuhlavuosi käynnistyi virtuaalisesti tammikuussa, ja koronapandemian vuoksi juhlavuotta vietettiin vahvasti verkkoalustoilla. Helmikuun loppupuolella järjestettiin striimattu Eläköön Folk! -tapahtuma Tampereelta tammikuulta peruuntuneen Folklandian tilalle. Kansanmusiikin ja -tanssin äärelle kokoontui tuhansia ihmisiä niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Katselukertoja kertyi noin 4000. Lämmin kiitos tapahtumayhteistyöstä Tampereen kaupungille!

Maaliskuussa saimme nauttia hienosta ohjelmasta Nuorisoseurapäivän striimin äärellä. Upean juhlan oli koonnut Karjalan nuorten väki. Tunnin mittaisessa juhlassa näimme erilaisia tanssi- ja teatteriesityksiä sekä kuulimme fiiliksiä lasten ja nuorten harrastuksista. Juhlassa palkittiin myös vuoden nuorisoseuraksi Lapin Ylioppilasteatteri, vuoden nuorisoseuralaiseksi Taina Salminen Koski TL:n Nuorisoseurasta ja vuoden hermanskaksi Marja-Liisa ”Maisa” Selimäki. Juhlassa kuultiin myös kaikkien palkittujen ensitunnelmia. Virtuaalisen juhlan äärelle kokoontui satoja nuorisoseuralaisia ympäri Suomen. Juhlastriimi lähetettiin Facebookissa, ja tapahtuman seinältä olikin mukava lukea kuulumisia, onnitteluja, terveisiä ja muisteloita. Striimi sai kaiken kaikkiaan 1800 katselukertaa.

Juhlavuoden virtuaalisten tapahtumien lisäksi työssämme korostui tänä vuonna huomattavan paljon vaikuttaminen ja edunvalvonta. Ennen kaikkea paikallisten nuorisoseurojen tilanne on aiheuttanut suurta huolta pitkin vuotta. Toinen merkittävä, osittain koronasta johtuva muuttuja, on koko suomalaisen kansalaisjärjestökentän rahoitus. Olemme pitäneet isosti esillä sitä, että kansalaisjärjestökenttä niin valtakunnallisella, alueellisella kuin paikallisellakin tasolla tarvitsee tukea niin valtiolta kuin kunnilta.

Vuoden keskeinen valopilkku on ollut Nuoret Vaikuttajat -ryhmän toiminta. On ollut ilo seurata eri puolilta Suomea tulevien nuorten keskusteluja vaikuttamisesta, harrastamisen merkityksestä ja nuorisoseurajärjestön tulevaisuuden pohdinnoista.

Toukokuussa järjestettiin Porista käsin todella onnistuneesti Nuori Kulttuuri DigiFestival, jossa pääosassa olivat nuoret. Digistagen ja verkon välityksellä järjestettyjen työpajojen lisäksi tapahtumassa oli mukana yhteiskunnallista keskustelua Nuori Kulttuuri Talks -tilaisuuksien muodossa. Niissä keskusteltiin muun muassa taiteen ja kulttuurin harrastamisen hyvinvointivaikutuksista. Talks-tilaisuuksia olivat tekemässä Nuoret Vaikuttajat yhdessä porilaisten nuorten kanssa. Katselijoita tälle toukokuun lopun kokonaisuudelle kertyi lähes 10 000 lyhyen ajan sisällä.

Touko-kesäkuussa järjestettiin juhlavuotemme lasten ja nuorten päätapahtuma Kalenat. Koronan vuoksi se jouduttiin järjestämään myös verkossa, mutta yli kuukauden mittainen kokonaisuus mahdollisti sen, että kokoontumaan pääseet ryhmät saivat käyttöönsä riemukasta tanssimateriaalia sekä synttäripaketin Repe- ja Rilla-kissoilta. Kalenat huipentui Lappeenrannasta lähetettyyn juhlakonserttiin 12.6.

Kesäkuussa juhannuksen aatonaattona järjestettiin juhlavuotemme kunniaksi Suomen suurimmat kakkukahvit. Tilaisuuksia järjestettiin yli 100 eri puolilla Suomea ja kahvittelijoita oli jopa viitisentuhatta.

Syksyllä järjestettiin hybridinä Tampereella Tanssimania-tapahtuma, mikä pääsi mukaan myös Ylen Let’s lauantai -ohjelmaan TV2:lle ja Yle Areenaan. Katselukertoja kertyi noin 100 000.

Lokakuussa järjestetyssä Nuorisoseurakokouksessa hyväksyttiin järjestömme uusi strategia, mikä tähtää vuoteen 2030. Siinä nostettiin vahvasti esiin se, miten nuorisoseuraliikkeen voima on ylisukupolvisessa toiminnassa, mukaan ottavissa ja turvallisissa paikallisyhteisöissä, oman yhteisön kansalaistoiminnan keskuksina toimivissa nuorisoseurantaloissa sekä siinä, että kaikkialla Suomessa olisi mahdollisuus laadukkaaseen yhdessä tekemiseen ja harrastamiseen.

Mitä uusi vuosi mahtaa tuoda tullessaan? Toimintasuunnitelmamme on kunnianhimoinen, ja tähtäämme kohti strategiamme visiota monenlaisin kärkihankkein ja toimin. Koronapandemia ei ole vielä jättänyt meitä rauhaan, mutta toivokaamme, että voimme elää tilanteen kanssa parhaamme mukaan.

Onnellista Uutta Vuotta 2022!

Annina Laaksonen
Pääsihteeri
Suomen Nuorisoseurat