Nuorisoseurantalot saivat avustuksia lähes 750 000 euroa

Kuvassa Hailuodon nuorisoseurantalo

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt noin 200 nuorisoseurantalolle yhteensä lähes 750 000 euroa korona-avustusta ylläpitokustannusten kattamiseen. Seurantaloja ylläpitää 13 erilaista kansalaisjärjestöyhteisöä, joiden jäsenille ministeriö on myöntänyt avustuksia 2 150 000 euroa ns. korona-avustuksina. Avustuksilla halutaan tukea seurantaloja ylläpitävien yhteisöjen toimintaedellytyksiä ja toiminnan jatkuvuutta.

Avustusta voidaan käyttää rakennusten ylläpidosta aiheutuviin kustannuksiin, joita ovat mm. sähkö-, lämmitys- ja vesimaksut, tietoliikennemaksut, vakuutukset, kiinteistöverot, kiinteistöhuollon maksut ja palkkamenot, välttämättömät huoltokorjaukset sekä mahdolliset muut rakennuksen käyttökunnossa pitämiseen liittyvät menot.

”Seurantalojen merkitys kulttuurin ja kansalaistoiminnan tiloina sekä yhteisöllisyyden rakentajina on suuri. Koronarajoitusten myötä monella yhdistyksellä on ollut vaikeaa selvitä talon pakollisista menoista, kun tiloja ei ole voitu käyttää ja tuloja ei ole saatu. Seurantalojen korona-avustukset kohdistuvat tähän tarpeeseen”, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen.

”Nuorisoseurat ovat olleet tosi kovilla tämän koko pandemian ajan. Toiminta pyörii vahvasti vapaaehtoisten voimin, joten tämä on aivan äärettömän merkittävä asia. Suurkiitos opetus-ja kulttuuriministeriölle”, kertoo Suomen Nuorisoseurojen pääsihteeri Annina Laaksonen.

Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä 667. Avustusta myönnettiin 637 hakijalle. Opetus- ja kulttuuriministeriö sai avustushakemuksista lausunnon Suomen Kotiseutuliitolta. Aiemmin seurantaloille on myönnetty korona-avustuksia joulukuussa 2020 yhteensä 2,3 miljoonaa euroa. Tällöin yli 200 nuorisoseurantaloa sai avustuksina lähes 700 000 euroa.

Lista myönnetyistä avustuksista löytyy täältä.

Kuvassa Hailuodon Nuorisoseurantalo, mikä on yksi avustusta saaneista taloista.
Kuva: Tuomas Uusheimo / Kotiseutuliitto