Nuorisoseurat nostaa framille nuoria taiteilijoita

Suomen Nuorisoseurojen nuorisoseurakokouksessa palkittiin tänä vuonna Paavo Väyrysen rahaston palkinnoilla Klaukkalan nuorisoseuran teatteriharrastaja Mikko Hyypiö ja Oulun ammattikorkeakoulusta tanssinopettajaksi valmistunut Siina Ounaslehto.

Kiljusen herrasväki vauhdissa piknik-teatteriesitykseksi
Mikko Hyypiö (s. 26.5.1994) on aktiivinen Klaukkalan nuorisoseuran teatteriharrastaja. Hän meni teatterikerhoon jo lapsena. Knoppi-ohjaajakoulutuksen käytyään (2011) hän otti ohjaukseensa oman teatteriryhmän. Mikko on osallistunut koko seuran yhteiseen kehittämiseen ja vastannut muun muassa seurisleirin ohjauksesta ja järjestelyistä. Mikko on kuulunut Klaukkalan nuorisoseuran johtokuntaan vuodesta 2016 alkaen ja toimii tällä hetkellä myös seuran puheenjohtajana.

Vuonna 2016 Mikko käsikirjoitti ”Kiljusen herrasväki vauhdissa” -piknik-teatteriesityksen, jonka ohjasi yhdessä Tanja Hietakankaan kanssa seurantalon takapihalle. Käsikirjoitus rakennettiin niin, että kaikki halukkaat lapset ja nuoret pääsivät esitykseen mukaan. Kesällä 2018 Mikko toimi tuottajana ”Peter Pan” esityksessä. Piknik-teatteri on palkittu Esko-patsaalla teatterin uudesta innovaatiosta.

Kipuna Kollektiivista Rauhaan

Sodankylästä kotoisin oleva Siina Ounaslehto  (os. Toimela, s.1990) on aloittanut kansantanssin harrastamisen Jutaringissä jo viisivuotiaana. Vuosina 2006-2010 hän toimi Jutaringissä kansantanssiryhmien vetäjänä. Siirryttyään Jyväskylään opiskelemaan musiikkipedagogiksi Siina meni mukaan ISOn Tanhuujien toimintaan sekä tanssijaksi että ohjaajaksi. Siina on valmistunut Oulun ammattikorkeakoulusta tanssinopettajaksi kansantanssin suuntautumisvaihtoehdossa ja opettaa tällä hetkellä tanssia Jutaringissä Sodankylässä.
Siina on ohjannut runsaasti Oulun lähellä sijaitsevissa nuorisoseuroissa sekä mm. Kinnulan Nuorisoseurassa. Musiikkipuolella Siina on työskennellyt Vinha-trionsa kanssa soveltavan taiteen parissa hoivakodeissa ja palvelutaloissa. Hän on ollut perustamassa myös uutta kansantanssin ammattiyhteisöä, Kipuna Kollektiivia. Siinan tanssiteos ”Rauha” sai ensi-iltansa 2018 Oulussa, jossa hän oli koreografi, dramaturgi ja ohjaaja.

Paavo Väyrysen rahaston palkinnolla tuetaan nuoria
Paavo Väyrynen on ollut nuoruusvuosinaan aktiivinen nuorisoseuralainen Keminmaalla ja nuorisoseuralaisuus on hänelle edelleen lähellä sydäntä. Täyttäessään 50 vuotta Väyrynen halusi ohjata onnittelurahat Nuorisoseurojen nuorten taiteilijoiden ja harrastajien tukemiseen. Aiheiksi valikoituivat Väyrysen oma harrastuksensa teatteri ja Nuorisoseurojen toinen suuri harrastus kansantanssi. Paavo Väyrynen luovutti palkinnot Joensuussa henkilökohtaisesti.

Kuvassa vas. Antti Kalliomaa, Paavo Väyrynen ja Mikko Hyypiö.
Kuva Sini-Kadrin Padilha