Nuorisoseurojen kultainen ansiomerkki Vuoden nuorisoseuralainen Anitta Ylitörmäselle

Anitta Ylitörmäsen nimi on tänä vuonna useasti nuorisoseuralaisten huulilla – eikä syyttä. Aktiivinen vapaaehtoinen valittiin maaliskuussa 2017 Vuoden nuorisoseuralaiseksi, ja nyt Suomen Nuorisoseurat on myöntänyt hänelle järjestön korkeimman ansiomerkin, kultaisen ansiomerkin. Ansiomerkki luovutettiin Siepakoiden 40-vuotisjuhlissa 4.11. Rovaniemellä.

”Tämä nainen ei pelkää ottaa haasteita vastaan. Hän pystyy ratkomaan pienimmätkin ongelmat aina. Anittaan luottaa koko seura. Anitta on omiensa puolta pitävä huolehtija, sitoutunut nuorisoseuralainen, kaikkien tuntema talkooihminen ja järjestysmies”. Näin kuvailevat siepakkalaiset Anittaa.

Anitta aloitti tanssiharrastuksen jo pikkutyttönä, mutta varsinainen kipinä syttyi, kun hän rupesi viemään lapsiaan Siepakoiden harjoituksiin. Lasten harjoitellessa vanhemmat istuivat pukuhuoneessa odottelemassa ja sieltä Anitta maaniteltiin mukaan nuorisoseuran toimintaan. Lopulta vanhemmat eivät tyytyneet pelkästään mahdollistamaan harrastusta lapsilleen: he perustivat oman tanssiryhmän, Fossiilit.

Kun Siepakan tanssijat puhuvat puheenjohtajasta, sanoista kuultaa suuri rakkaus ja yhteenkuuluvuuden tunne. ”Anitta on Siepakoiden sydän, ja äiti, jota ilman ei monikaan homma toimisi. Hänellä on kyky saada ihmiset innostumaan asioista ja hänen rautainen ammattitaitonsa näkyy kaikessa. Matkat ilman Anittaa ovat kuin sydämestä puuttuisi palanen. Seurallinen, toimelias, huumorintajuinen, ymmärtäväinen, luova, rakastava, nainen isolla sykkeellä kuvaavat Anittaa parhaiten.”

Rovaniemeläinen terveydenhoitaja Anitta Ylitörmänen on toiminut Saarenkylän Nuorisoseurojen Siepakat ry:n puheenjohtajana ja talkoovastaavana viimeisen kahdeksan vuoden ajan. Lisäksi hän on toiminut Lapin Nuorison liiton puheenjohtaja vuodesta 2016 ja sitä ennen hallituksen jäsenenä vuosina 2004–2015. Anitta on ollut myös Suomen Nuorisoseurat ry:n valtuuston varajäsen vuosina 2012–2015 ja valtuuston jäsen vuosina 2006–2012. Pitkän järjestöllisen työn lisäksi Anittalla on kansantanssikärpäsen purema ja hän tanssii Siepakoitten Fossiilit -ryhmässä.

Kultainen ansiomerkki 

Suomen Nuorisoseurat ry myöntää huomionosoituksina ansioituneille järjestötoimijoille ja harrastajille ansio- ja tunnustusmerkkejä. Ansiomerkit myönnetään erityisesti nuorisoseuratoimintaa kehittävästä järjestöllisestä toiminnasta.

Kultainen ansiomerkki voidaan myöntää henkilölle, joka on aivan erityisellä tavalla toiminut nuorisoseuratyön hyväksi maakunnallisella tai valtakunnallisella tasolla. Toiminnan tulee käytännön järjestötyössä olla merkittävää ja sen vaikutus nuorisoseura-aatteen eteenpäin viemisessä ja syventämisessä huomattava.