Nuorisotyön viikko paljastaa, mikä on parasta kulttuurisessa nuorisotyössä ja KNoppi-koulutuksessa? 

Kuvassa Johanna Hurme

Tällä viikolla vietettävä nuorisotyön viikko nostaa esiin erilaisia nuorisotyön muotoja nuorisoseuroissa. Viikon aikana tutustumme monipuolisesti nuorisotyöhön ja sen tekijöihin eri puolilla Suomea. Tässä artikkelissa matkaamme kulttuurisen nuorisotyön äärelle Jyväskylään ja perehdymme, miksi KNoppi-koulutuksen ohjaus on merkityksellistä nuorisotyötä? 

Johanna Hurme on Nuori Kulttuuri -tiimin kulttuurisen nuorisotyön suunnittelija Jyväskylässä. ”Teen kulttuurista nuorisotyötä ja tuotan tapahtuma-alustoja nuorille taide- ja kulttuuriharrastamisen parissa. Siisteintä työssäni on se, kun pääsee näkemään ja kokemaan nuorten taide- ja kulttuuriharrastamisen värikirjon sekä kuulemaan ja näkemään heidän ajatuksiaan. Myös verkostojen ja osaamisen jakaminen nuorten kanssa on mahtavaa.” 

Johanna kertoo, että on päätynyt kulttuurisen nuoristyön pariin jo omassa nuoruudessaan elämäntapansa kautta. Se nivoutuu katutanssilajien ja hip hop -kulttuurin sisään. ”Yhteisö, jonka nuorena aikuisena sain musiikin ja tanssin kautta, loi minulle halun tehdä yhteisön ja kulttuurin eteen asioita ja edistää sitä, että seuraavilla sukupolvilla olisi mahdollisuus tehdä unelmistaan totta. Toivoisinkin, että me aikuiset veisimme toisiamme, perheitämme ja muita yhteisöjämme yleisöksi nuorten esitysten äärelle ja tapahtumiin ja tarjoaisimme auttavaa kättä heidän unelmiensa toteuttamiseksi.” 

KNoppi antaa valmiudet ohjaajalle 

Pitkän linjan nuorisoseuralainen, yhteisöpedagogi Pirita Laiho työskentelee toiminnanohjaajana Etelä-Suomessa. Hänen polkunsa nuorisotyön pariin kulki harrastusten kautta. ”Olin lapsena jo hyvin aktiivinen: harrastin tanhua ja partiota, soitin viulua ja lauloin kuorossa. Aloitin Hollolan Nuorisoseurassa 1989 lapsiryhmän ohjaajana ollessani 15-vuotias. Oma harrastus ohjaajana jatkuu edelleen.” 

Piritan mielestä hänen työssään ehdottomasti parasta ovat vapaaehtoiset toimijat nuorisoseuroissa. ”Turvalliset ja kohtaavat aikuiset, jotka tarjoavat nuorille paikkoja kokeilla ja toteuttaa itseään. Nuorille annetaan vastuuta, he pääsevät ohjaamaan, tekemään tapahtumia sekä toteuttamaan retkiä ja matkoja. Tämän tuen olen saanut itse omassa nuorisoseurassani ja tätä yhdessä tekemisen riemua haluan myös omalta osaltani jatkaa.” 
 
”Itselleni työntekijänä merkityksellinen työ on KNoppi-koulutusten ohjaus. Se on ensimmäisiä asioita, jossa nuori pääsee yhteen toisten samanhenkisten nuorisoseuralaisten kanssa oppimaan ja kouluttautumaan. Nuoret ohjaajat verkostoituvat toistensa kanssa, saavat apua ja tukea sekä mielipiteitä toisiltaan ja heidän ohjaustaitonsa vahvistuvat.” 
 
KNoppi-koulutuksia järjestetään vuosittain ympäri Suomea, ja koulutuksiin osallistuu noin 80 nuorta ja aikuista. Pääosin koulutuksen käyneet ohjaavat omissa seuroissaan harrastusryhmiä ja toteuttavat tapahtumia sekä leirejä. Useat koulutuksen käyneet ovat myös suuntautuneet koulutuksen ja ohjauksen pariin ammatillisesti. 
 
Tulevaisuudelta Pirita toivoo uskallusta antaa nuorten toteuttaa itseään turvallisessa ympäristössä. ”Kohtaavia ja vastuullisia aikuisia, jotka antavat nuorten tehdä 
omannäköistä toimintaa.” 

Viikon aikana on luvassa lisää tarinoita nuorisotyömme tekijöistä ja toiminnasta, joten seuraahan kotisivujemme uutisia ja somea. Nuorisotyön viikkoa koordinoi Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi @allianssiry. Viikosta voit lukea lisää täältä