Pohjois-Pohjanmaalla kuhisee toukokuussa – maakuntajuhlat kasvavat Suomen juhlavuonna

Pohjois-Pohjanmaan nuorisoseurojen maakuntajuhlia Keskipisteen Kuhinoita vietetään Siikalatvalla 13. – 21.5.2017. Järjestelytouhuissa on Pohjois-Pohjanmaan Nuorisoseurojen Liitto, Siikalatvan kunta ja kolme paikallisseuraa: Hyvölänrannan, Piippolan ja Pulkkilan nuorisoseurat. Tiedossa on laadukasta ja paikallista ohjelmaa. Tapahtuman tähtipuhujana on avaruustähtitieteilijä, tietokirjailija Esko Valtaoja. Maakuntajuhlien suojelijana toimii pääministeri Juha Sipilä.

Maakuntajuhlia on valmisteltu pian vuosi.

”Keskipisteen Kuhinoita on valmisteltu hyvässä hengessä. Juhlien punaisena lankana on, että siinä näkyy paikallishenkisyys ja se on omannäköinen, ajatuksia herättävä, hauska, mielikuvituksekas, raikas ja tuore”, kuvailee Pohjois-Pohjanmaan Nuorisoseurojen Liiton toiminnanjohtaja Timo Nevanperä.

Siikalatvan kunta on vahvasti mukana Kuhinoissa. Kunnanjohtaja Pauli Piilma luonnehtii suuratapahtuman olevan vuoden merkkitapaus niin osallistujamäärän kuin ohjelman laadun puolesta.

”Tässä saadaan paljon kuntalaisia liikkeelle hyvän yhteisen asian puolesta. Nuorisoseuratyö on kunnassa mallikasta ja sukupolvet yhdistävää – jo 120 vuoden ajan. Keskipisteen Kuhinat tulee olemaan hieno maakuntajuhla!” Piilma hehkuttaa.

Juhlat käyntiin komedialla

Maakuntajuhlaviikko avataan Piippolan Nuorisoseuralla jo kuudennetta kertaa järjestettävän stand up -illan myötä.

”Katsomot kerta toisensa jälkeen täyteen vetänyt stand up on ollut näytelmätoiminnan ohella seuramme henkireikä jo muutaman vuoden ajan”, Piippolan nuorisoseuran puheenjohtaja Anna Hämeenaho kertoo.

Nuorisoseurajärjestö on perinteisesti puolustanut maakuntien elävänä pysymistä. Tulevaisuuden maakunta -seminaarissa tartutaan nytkin ajankohtaiseen aiheeseen ja kuullaan maakunnan päättäjien alustuksia ja kannanottoja. Lisäksi tilaisuudessa jaetaan Pohjois-Pohjanmaan Sairaanhoitopiirin terveydenedistämispalkinto.

Suomi 100 näkyy ja kuuluu

Suomi 100 -teema on maakuntajuhlilla vahvasti mukana. Se näkyy mm. Hyvölänrannan Nuorisoseuran kokoamassa lelunäyttelyssä sekä perinneleikkejä nykypolvelle opettavassa lastentapahtumassa. Piippolan Nuorisoseura kokoaa parhaillaan valokuvanäyttelyä, jossa esiintyy sekä kylän että sen nuorisoseuran elämää reilun vuosisadan ajalta.

Kolmella kylällä esitetään juhlavuoden kunniaksi Tuntematon emäntä – dokumenttielokuvaa. Elokuva kertoo kotirintaman ponnisteluista sotavuosina 1939-45. Miestyövoiman ollessa rintamalla maataloudesta vastaaminen jäi lähes kokonaan naisten ja lasten varaan.

Pulkkilan Nuorisoseuralla pidetään puolestaan yllä konkariperinnettä perinteisillä harmonikkakerhon säestämillä tansseilla.

Nuorisoseurajärjestön nuoriso-, kulttuuri- ja sivistystyötä sekä järjestön aatteellisia päämääriä tukeva Hermannikilta kutsuu väkeä Kairanmaatalon pitopäivällisille.

Varsinaista pääjuhlapäivää vietetään sunnuntaina. Juhlapuhujaksi saapuu avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja. Pääjuhla on myös Piippolan Nuorisoseuran 120-vuotisjuhla. Ohjelma on kattaus perinteisyyttä, mutta järjestävät seurat tahtovat tuoda arvokkaaseen juhlaan myös ripauksen hauskuutta ja yllätyksellisyyttä. Kullakin seuralla on takanaan pitkä näytelmähistoria ja ne ovat hyvin usein olleet valmiina  kaikenmoisiin tempauksiin, joten pönötykseksi juhlallisuudet eivät varmasti jää. Päivän päättävä Piippolan kuorojen Suomi 100 -juhlakonsertti sopii hyvin viikonlopun teemaan. 20 vuotta esiintynyt Violakuoro sai nimittäin alkunsa Piippolan Nuorisoseuran 100-vuotisjuhlista.

Kauniin nuorisoseuravärejä mukailevan juhlalogon on suunnitellut mankilalainen Tero Mäkelä.

 Lisätietoja:

PPNSL:n toiminnanjohtaja Timo Nevanperä p. 044 7208 50
Piippolan Ns, pj. Anna Hämeenaho p.044 5311 081
Hyvölänrannan Ns, pj. Sari Myllyoja p. 044 0482 902
Pulkkilan Ns, pj. Jaana Soppela p.040 8370 033
Siikalatvan kunta, kunnajohtaja Pauli Piilma p. 044 5118 400