Tanssiralli alkaa olla raiteilla

Tanssin osaamiskeskuksen palvelutuottaja Riia Niemelä kirjoitti ajatuksiaan Tanssirallin osallistujille :

Matkalla ollaan kohti tämän vuoden ensimmäistä Tanssirallia. Hiukan mietityttää, mahdanko nukahtaa junan jyskytykseen ratakiskoilla vai pyöriikö mielessä kaiken maailman Tanssirallin muistilistat. Samalta se tuntui joskus silloin vuosia sitten, kun itsekin osallistuin katselmuksiin ryhmän tanssijana tai ohjaajana. Jännityksen tärinöissä pukupussin sisältö piti tarkistaa varmaan kymmenen kertaa ja varmistaa, että tulihan ne tanssikengät ja oikean väriset sukkahousut varmasti pakattua mukaan. Ei se mitään, sillä jännitys kuuluu asiaan, silloinkin, kun on hyvin valmistauduttu.

Innon ja jännitystärinöiden keskelle halusin muutaman viime hetken ajatuksen tuoda näin tuottajan roolista katsellen:

KESKITY. Vielä on aikaa palauttaa mieleen, mitkä olivatkaan ne teidän ryhmän tavoitteet Tanssiralli-matkalle. Tavoite kirkkaana on helpompi keskittyä olennaiseen. Sun ryhmän tavoitteet saattavat olla ihan erilaiset kuin sen kaveriryhmän tavoitteet ja hyvä niin. Keskity omaan juttuun, itseä ei kannata verrata muihin. Voi olla, että olet jo lähellä tavoitteiden saavuttamista, mutta muista että Tanssirallissakin saa olla vielä matkalla. Valmiiksihan me ei kukaan koskaan tulla.

Siksipä NAUTI tästä hetkestä! Kannustan kaikkia astumaan Tanssirallin estradille rinta röyheänä siitä, mitä olette tulleet esittämään. Olette tehneet ison työn ja se, että olette päässeet tähän asti, on iso saavutus. Katsojat ja arviointiraati ovat takuulla teidän puolella, kun olette reilusti ja rohkeasti omanlaisianne.

Entä jos sattuu moka? Niin tiedän, se voi harmittaa. Mutta arvaa mitä, niitä tekee kaikki! Yksikään esityksessä tehty moka ei ole niin iso, että sitä kannattaisi jäädä pitkäksi aikaa miettimään. Parhaimmillaan moka saa aikaan hymyn itsessä tai tanssikavereissa. Oman ryhmäni kanssa olen yhtä, jos toista koreografiaa muuttanut, kun joku tanssijoista on tehnyt niin hienon mokan.

Vielä yksi toive minulla olisi. JAKAKAA hyvää mieltä ja ajatuksianne, tsempatkaa toisia tanssikavereita, myös niitä toisen seuran tanssikavereita! Oppiaksemme ja kehittyäksemme meidän pitää nähdä myös muiden esityksiä ja kuulla toisten ajatuksia omasta esityksestä. Parhaimmillaan Tanssirallista saa avaimia, joilla pääsee astumaan uusista ovista eteenpäin. Toisinaan niiden ovien takaa löytyy sellaisia tanssin maailmoita, jonne emme alun perin suunnitelleet menevämme. Se tekee tästä mielenkiintoista!

Ei tosin riitä, että saa avaimia, jos ei ymmärrä kuinka niitä käytetään. Muuten voi käydä niin kuin minulle bensa-asemalla: kädessä oli oikea avain, mutta en ymmärtänyt kuinka sillä saa bensatankin auki. Onneksi naapurimittarilla oli ystävällinen ihminen, joka opasti. Siksipä, jos ette ymmärrä palautetta jonka saatte, kysykää muilta, useammalta ihmiseltä, kunnes ymmärrätte. Voi olla, että ette olekaan samaa mieltä kaikesta. Ei se mitään, taidetta ei voi arvioida kuten vaikkapa matematiikan koetta, jossa oikeita vastauksia on vain yksi.

Haastan teidät jokaisen, käykää antamassa yksi kehu tai kiitos jollekin toiselle Tanssirallin osallistujalle. Ajattele, että toisen tanssikaverin, tutun tai tuntemattoman, kommentti voi ollakin se kaikista mieleenpainuvin ja tärkein jollekin toiselle!

JK: Nukuin muuten junan makuuvaunussa kuin tukki ja astuin iloisella mielellä ulos junasta Oulun rautatieasemalla. Huomenna täällä Oulussa ja viikon päästä Lahdessa pääsen viimein näkemään, mitä kaikkea olette vuoden aikana harjoitelleet. Odotan sitä innolla!