Terveiset Kaustiselta vuoden kiireisimpien viikkojen keskeltä!

Juhannus on juhlittu ja se tietää sitä, että Kaustisella on alkaneet kesän kiireisimmät viikot.

Kevään sulattaessa viimeisiä talven merkkejä nuorisoseurantalomme Kalliopaviljonginkin pihalta väreili ilmassa odotusta muustakin kuin kesästä ja lämpimistä uimavesistä. Nuoret kiipesivät toiveikkaina Finninkalliolle kuka kävellen ja kuka pyörää taluttaen tanhukengät pyörän tarakalla.

Kevään edetessä lisääntyi toivo vapaammasta ja yhteisöllisemmästä harrastamisesta. Omaa konserttia, muita esiintymisiä sekä vihdoin taas kirsikkana kakun päällä olevia Kaustisen kansanmusiikkijuhlia on todella odotettu Ottosten kansantanssiryhmissä.

Kaustisella on ollut mahdollisuus viime syksystä alkaen tarjota lapsille ja nuorille harrastustoimintaa pääsääntöisesti koko ajan rauhallisen koronatilanteen ansiosta huolellisesti suunnitellen ja terveysturvallisuus huomioiden. Vastuu on ollut suuri. On tarvittu yhteistä tahtoa onnistua. Kotien ja vanhempien tuki on ollut äärimmäisen tärkeää. Vanhimmat tanssijat ovat tanssineet maskit kasvoillaan, mikä on ollut raskasta. Siitäkin huolimatta oman ryhmän kanssa harjoittelu, omien tanssitaitojen kehittäminen ja tanssin tuoman hyvän olon merkitys on saanut nuoret valitsemaan ennemmin maskit kuin tanssittomuuden.

Kaikkien mielessä on pyörinyt, milloin saamme tanssia yleisölle. Vastavuoroisuus on jäänyt monella tasolla puuttumaan. On puuttunut oman parin hymy ja yleisön kanssa jaettu yhteinen kokemus. Odotus on läsnä koko ajan.

Kuluneen talven aikana on ollut ilo huomata, että kansantanssin ja -musiikin voimaa ei koronan kaltainen kurimus pysty nujertamaan. Eri ikäisten Ottosten ryhmissä on tanssinut koko talven lähes 180 lasta ja nuorta. Aikuisten tehtävänä on ollut toteuttaa turvalliset puitteet kokea niitä asioita, jotka tuottavat lapsille ja nuorille hyvää oloa ja sitä tavallista onnellista arkea heidän tehdessään sitä, mistä he nauttivat. Hyvän olon tunne syntyy Finninkallion päällä tanssiessa, laulaessa ja soittaessa yhdessä. Siellä todella voi tuntea aineettoman kulttuuriperinnön elävän ja voivan hyvin ja tekevän tärkeintä tehtäväänsä hoitaessaan yksilön ja yhteisön henkistä ja fyysistä hyvinvointia ja kantaessaan vaikean ajan yli.

Tuli toukokuu, Perhonjoki kiihdytti kulkuaan, puski vettä valtoimenaan ja kertoi kohisten kesän tulosta. Yhtä hurjalla voimalla saapui koronatartuntarypäs Keski-Pohjanmaalle ja pyyhki kalenterista myös Ottosten kevään viimeiset yhteiset tanssit. Taas yksi oma konsertti peruuntui. Onneksi leviämisvaiheesta päästiin jo takaisin perustasolle. Nyt valmistaudumme vastaanottamaan Kesän onnellisimpia päiviä yhdessä kaikkien Ottosten voimin, kun oma konserttimme tanssitaan ja soitetaan festivaalitorstaina areenalla. Liittykää muutkin kansantanssiryhmät mukaan tanssitervehdyksinenne VirtuaaliKaustisen ohjelmasisältöön!

Millaisin ajatuksin kuluneen kauden jälkeen on Rovaniemellä Siina Toimela?

Marika Timonen, Ottosten kansantanssiryhmien ohjaaja ja ohjaajatoimikunnan pj.

Marika Timonen kansallispuvussa istumassa Penttilän sillalla.
Marika Timonen festivaalitunnelmissa Penttilän sillalla.

Tämä kirjoitus on osa Kaikuja kansantanssin maailmasta -kirjoitussarjaa, jossa kuullaan kansantanssitoimijoiden kuulumisia ympäri Suomen kerran kuussa tämän vuoden loppuun. Jos sinua kiinnostaisi osallistua kirjoitussarjaan kirjoittamalla, otathan yhteyttä 044 744 3939 / paula.kettu@nuorisoseurat.fi.