Toivon tarinat tuo nuorten harrastajien tarinat esiin

Kuvassa nuori vaikuttaja Altti Kiuru

Koronapandemia sekä siitä johtuvat rajoitukset ovat koetelleet koko yhteiskuntaamme pahasti. Erityisen raskasta korona-aika on ollut lapsille ja nuorille. Suomen Nuorisoseurojen Nuoret Vaikuttajat haluavat nostaa esiin nuorten harrastajien tarinoita ja kertoa myös siitä, millaiset asiat ovat tuoneet valoa korona-arkeen. Näitä tarinoita varten aloitettiin Toivon tarinat -projekti tammikuussa 2021, ja mukaan tuli kolme nuorta harrastajaa eri puolilta Suomea. Tarinat julkaistaan maanantaista 7.6. alkaen kahden päivän välein. Tarinoita julkaistaan niin lyhytelokuvina kuin podcasteina.

”Tarinat ovat hyvin samaistuttavia ja ne antavat moninaiset kasvot sille todellisuudelle, missä nuoret ovat korona-aikana eläneet. Tarinat eivät ole ollenkaan synkkiä ja ankeita, vaan niissä keskeisessä roolissa on toivo”, kertoo Suomen Nuorisoseurojen pääsihteeri Annina Laaksonen.

Yhteistyökumppaniksi Toivon Tarinoihin saatiin pitkän linjan visuaalisen viestinnän ammattilainen Zim Mhone Touch Engage Mediasta. Amerikkalaistaustainen Mhone on saanut koulutuksensa Lontoossa sekä työskennellyt monipuolisissa audiovisuaalisen viestinnän tehtävissä Britanniassa. Suomessa Mhone on työskennellyt yrittäjänä ja keskittynyt erityisesti vahvojen tarinoiden kertomiseen niin videon kuin audionkin muodossa.

Olen aina rakastanut tarinankerrontaa, sillä se on universaali kieli, jonka avulla on mahdollista saada todellisia muutoksia aikaan. Elsan, Altin ja Sandran kaltaisten nuorten tarinat eivät ainoastaan tuo heidän omaa ääntään esille, vaan ne myös auttavat katsojaa tuntemaan ja ajattelemaan asioita eri tavoilla. Toivon Tarinat -sarjassa halusin kokeilla ”mixed-media” -videotuotantoa, joka toteutettiin täysin etänä ja jossa yhdistyivät mm. lyhytelokuva, tallennetut Zoom-videohaastattelut, animaatio ja podcastit”, Zim Mhone kertoo 

Yhteistyö Suomen Nuorisoseurojen ja Touch Engage Median kanssa alkoi syksyllä 2020, kun Mhone suunnitteli ja kuvasi Nuorisoseurojen 140-vuotisjuhlavuoden lyhytelokuvan, joka julkaistiin tammikuussa 2021. Siitä tuli välittömästi viraalihitti lähes 40 000 katselukerralla sosiaalisen median kanavissa.

Kuvassa nuori vaikuttaja Sandra Strömberg
Sandra Strömberg

Toivon tarinat -kokonaisuuden päätähtinä loistavat Altti Kiuru, Sandra Strömberg ja Elsa Weckström. Jokainen heistä on kuvannut itse osia tarinastaan sekä osallistunut lyhytelokuvien ja podcastien suunnitteluun. He ovat halunneet tuoda oman osaamisensa ja tarinoidensa kautta esiin myös valoisia puolia koronapandemia-ajasta. Rankoista ajoista huolimatta kaikki heistä on löytänyt tavan ylläpitää omaa harrastustaan.

Kuvassa nuori vaikuttaja Elsa Weckström
Elsa Weckström, kuvaaja Venla Lankinen

”Projektissa mukana oleminen auttoi näkemään, mitä kaikkea on jo ehtinyt tekemään, ja kuinka suuri voimavara päättäväisyys on”, kertoo 18-vuotias Altti Kiuru.

Toivon tarinoiden ensimmäinen osa julkaistaan maanantaina 7.6. klo 12.00, toinen osa keskiviikkona 9.6. klo 12.00 ja kolmas ja viimeinen osa perjantaina 11.6. klo 12.00 osoitteessa www.toivontarinat.fi.