Vuoden ohjaaja Tero Sarkkinen on teatterin visionääri

Kuvassa Tero Sarkkinen menossa teatterilaivan valmistelyristeilylle.

Joensuulainen vuoden ohjaaja Tero Sarkkinen on teatterin, improvisaation ja kulttuurisen nuorisotyön moniosaaja. ”Ilon läikähdys valtasi ukon, kun kuulin, että tällainen on minulle myönnetty. Kyllähän tämä oli iso yllätys. Arvostan nuorisoseuroja tosi paljon ja kun arvostamani yhteisö on kiitoksen antanut, tuntuu siltä, että on jotain tehnyt oikein: että on vienyt eteenpäin asioita, joihin on uskonut, ja kyllä tämä kannustaa myös jatkamaan”, Sarkkinen summaa ensitunnelmia.

Tero Sarkkinen on kuopiolaisen nuorisoteatteri TeatteriTorstai-toiminnan ohjaaja ja koordinaattori. Tero on myös improvisaatioteatterin tekijä, ohjaaja ja ideoija; erityisesti hänen sydäntään lähellä on improliiga eli improvisaatiokilpailu.

”Unelmoin sen suorista valtakunnallisista tv-lähetyksistä; siitä voisi tulla hieno valtakunnallinen juttu. Näen siinä valtavaa potentiaalia. Ajatellaan teatteria, jonka fanit käyvät katsomassa kaikki teatterin esitykset, pukeutuvat teatterin omiin väreihin ja kannustavat. Heillä on omat kannustuslippunsa, jotka liehuvat katsomossa. Mutta improon ei mielestäni kuulu hampaat irvessä -kilpailu, vaan yhteenkuuluvuus, ilo ja leikki”, Sarkkinen ideoi.

Kesäksi tulossa Hulabaloota

Sarkkinen on myös nuorisoseurojen maakunnallisen teatteritoiminnan yhteyshenkilö eli teatteriagentti, joka toimii niin Savossa kuin Pohjois-Karjalassa. Freelance-työntekijänä hän on ohjannut kymmeniä teatteriesityksiä mm. Kontiolahdella, Joensuussa ja Ilomantsissa. Näyttelijäntyötä hän tekee mm. Maarianvaaran Nuorisoseuran ammattiteatterissa ja Improholisitit-ryhmässä. Tällä hetkellä Sarkkinen ohjaa Kontiolahden kanavateatteriin kesäksi elämänmakuista komediaa Hulabaloo, jota virittää kesän romantiikka, sukupolvien yhteentörmäykset sekä menevä musiikki.

Teatterikärpänen puraisi Sarkkista jo päiväkodissa. ”Minut valittiin päiväkodin näytelmään Nalle Puhiksi, koska minulla oli haalari, jossa oli ruskea karvavuori. Istuin lattialla ja päälleni tiputettiin paperisilppua. Ei siis kummoinen rooli, mutta jotenkin se oli taianomainen hetki. Kun sitten kuudennen luokan kevätnäytelmässä huomasin, kuinka yleisö eli mukana ja nauroi, ja että minut huomattiin ja hyväksyttiin, tunsin vahvasti, että tämä on minun juttu.” Teatteri onkin nykyään Sarkkiselle tapa käsitellä elämää, ymmärtää ihmisiä ja yhteiskuntaa sekä toteuttaa itseään.

Suomen Nuorisoseurat myöntää Vuoden ohjaaja -tunnustuksen vuosittain. Tämän vuoden tunnustukset jaettiin sunnuntaina 27.3.2022 Nuorisoseurapäivän juhlassa. Toisen Vuoden ohjaaja -tunnustuksen sai Kaustisen Nuorisoseuran tanssiohjaaja Miia Timonen, josta voitte lukaista enemmän eilisestä kotisivujemme uutisesta.

Kuvassa Tero Sarkkinen on matkalla Teatterilaivan valmisteluristeilylle. Mukana myös nuorisoseurojen Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jussi Salmi sekä teatterin ja kulttuurisen nuorisotyön toimialajohtaja Pasi Saarinen.

Lisätietoja
Annina Laaksonen
pääsihteeri
annina.laaksonen@nuorisoseurat.fi
040 726 7450