Vuoden ohjaaja Miia Timonen tarjoaa tanssin kautta elämyksiä lapsille ja nuorille 

Kuvassa Vuoden ohjaaja 2022 Miia Timonen kansallispuku päällä istumassa portailla.

Miia Timonen on toiminut Kaustisen Nuorisoseurassa kansantanssiohjaajana jo vuodesta 1995, jolloin hän aloitti vasta 13-vuotiaana ohjaamaan lasten kansantanssiryhmää. Ensimmäisen ryhmänsä Miia luotsasi aina nuorten aikuisten edustusryhmä Ottosiksi saakka, jonka jälkeen Miia on vastannut seuran vanhimpien tanssijoiden eli Ottosten ohjaamisesta ja ohjelmien koreografioista. Nyt Miia ohjaa päävastuullisesti kolmea eri kansantanssiryhmää. 

”Tunnustus tuntuu todella hyvältä ja merkittävältä omalla ohjaajataipaleellani. Olen todella otettu, että pitkä työni Kaustisen Nuorisoseurassa huomioidaan myös valtakunnallisesti. Ja tästä heijastuu myös se, kuinka tärkeää työtä nuorisoseuroissa tehdään eri-ikäisten kanssa”, Miia kiittelee.  

Miia on myös vastannut suurten yhteisesitysten harjoituksista Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleille vuosittain. Miia on valmistanut kaksi isoa tanssikokonaisuutta, jotka ovat molemmat pohjanneet kaustislaiseen purppuriperinteeseen: Tanssi morsian, tanssi neito sekä vuonna 2016 Morsiustaivhan alla, jonka hän suunnitteli ja ohjasi Sottiisiin 2016 Kansantanssin Riemuvuoden päätapahtumaan.  

Tanssi on tärkeä väline ilmaisuun 

Miian ajatuksena on aina tarjota lapsille ja nuorille elämyksiä ja hienoja kokemuksia kansantanssin kautta esiintymisten ja matkojen muodossa. Ohjaajana Miia on lapsia ja nuoria arvostava aikuinen, joka laittaa itsensä likoon täysin heidän kanssaan ja kohtaa jokaisen harrastajan yksilönä ja tärkeänä ainutlaatuisena tanssiyhteisön jäsenenä.  

Omassa elämässä tanssi ja omassa seurassa toimiminen ovat muodostuneet Miialle elämäntavaksi. ”Tanssi on itselleni tärkein väline ilmaisuun ja musiikin kanssa yhdessä se saa monesti aikaan tunteikkaan olotilan. Tanssiessaan tuntee ja kokee vahvasti. Ja tietenkin tanssi on tuonut elämääni valtavan määrän ihmisiä, kohtaamisia ja kokemuksia. Olen luova ihminen ja parasta on, kun omat tanssijat herättävät koreografiani eloon yhdessä soittajien kanssa. Kuinka hienoa on nähdä ryhmänsä nauttivan esiintyessään ja kokevan onnistumisia. Tärkeintä on aina ohjattava ryhmä sekä sen tanssijat myös yksilöinä ja toiminnan luominen juuri heidän näköisekseen.”  

Miia on huolehtinut myös lukuisten ohjelmien ja ryhmien puvustuksen suunnittelusta sekä toteutuksesta. Miia on pelastanut monta kiperää tilannetta ennen esitystä, milloin minkäkin esiintymisasun osan puuttuessa tai hameeseen silitysraudalla poltetun reiän ilmestyessä juuri ennen h-hetkeä.  

Koulutukseltaan Miia on yo-artesaani. Hän työskentelee pääasiallisesti kansallispukujen valmistajana, ja hänen työskentelyssään näkyy vanhojen perinnetekstiilien sekä käsityötaitojen arvostus. Hän kokee tärkeänä ja velvollisuutena kaustislaisen purppuriperinteen opettamisen tanssijoille. 

Suomen Nuorisoseurat myöntää Vuoden ohjaaja -tunnustuksen vuosittain. Tämän vuoden tunnustukset jaettiin sunnuntaina 27.3.2022 Nuorisoseurapäivän juhlassa. Toisen Vuoden ohjaaja -tunnustuksen sai joensuulainen teatteriohjaaja Tero Sarkkinen, josta julkaistaan uutinen huomenna kotisivuillamme. 

Lisätietoja 
Annina Laaksonen 
pääsihteeri 
annina.laaksonen@nuorisoseurat.fi 
040 726 7450