Eläköön Folk! -palkintojen saajat on julkistettu – Vuoden Tanssiteko 2021 -palkinto Riina Hosion teokselle Verensulkusanoja

Lisää Suomen Nuorisoseurojen Vuoden tanssiteko 2021 -palkinnosta lehdistötiedotteen jälkeen.

Tiedote 1.2.2022 klo 12

Eläköön Folk! -palkintojen saajat on julkistettu  Vuoden Wäinö -tunnustus Jaana-Maria Jukkaralle

Maailman musiikin keskuksen - Global Music Centren toiminnanjohtaja Jaana-Maria Jukkara on työssään edistänyt erityisesti Suomeen muuttaneiden muusikoiden asemaa ja mahdollisuuksia rikastuttaa suomalaista kulttuurielämää. Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus nimeää Vuoden Wäinöksi vuosittain kansanmusiikin tai kansantanssin alalla toimivan henkilön, ryhmän tai tahon, jolle halutaan osoittaa tunnustusta taiteellisista tai pedagogisista ansioista, elämäntyöstä tai merkittävästä innovaatiosta alalla.

Muusikkojen liitto myöntää Vuoden Artisti -palkinnon kansanmuusikko, laulaja ja säveltäjä Vilma Jäälle. Vilma Jää on valovoimainen solisti, joka on herättänyt huomiota kansanmusiikin ja kansantanssin kentällä. Eri genrejen rajoja rikkomalla hän tuo uutta yleisöä kansanmusiikin pariin. Suomen Musiikintekijät osoittaa puolestaan Vuoden Kansanmusiikkitekijä -palkinnon Akkajee-yhtyeelle. Akkajee on kohottanut kansanmusiikin tekemisen rimaa monipuolisella ja kunnianhimoisella työskentelyllään.

Kaiken maailman musiikkien ja soittajien risteyspaikka Haapavesi Folk Music Festival on rakentanut toimintansa rohkeasti jo vuosikymmenten ajan eri genrejen ja valtakuntien rajojen ylityksille. Maailman musiikin keskus - Global Music Centre antaa festivaalille Risteys-palkinnon, joka osoitetaan tunnustuksena taholle, joka edistää kulttuurien kohtaamista ja oikeutta omaan musiikkiin.

Kaustinen Folk Music Festivalin Vuoden yhtye -nimityksen tarkoituksena on nostaa esiin yhtye tai ryhmä, joka on osoittanut erityistä toimintaa kansanmusiikin saralla. Vuonna 2022 nimityksen saa Kaustisella kansanmusiikin elävänä säilymiseen vaikuttanut tärkeä toimija, Aapintuvan pelimannit. 1980-luvun alussa alkanut kansalaisopiston pelimanniryhmä on koonnut soittajia yhteen jo yli neljän vuosikymmenen ajan.

Vuoden tanssiteko -tunnustus myönnetään taholle, joka on tehnyt vuoden aikana jotakin merkittävää kansantanssin tunnettavuuden kannalta. Suomen Nuorisoseurat antaa palkinnon Riina Hosiolle teoksestaan Verensulkusanoja. Teoksessa tanssivat taidokkaasti Motoran Pelmakat. Teos on taiteellisesti korkeatasoinen ja sen ilmaisuvoima hakee vertaistaan esittävän taiteen kentällä.

Kansanmusiikki-lehti ja kamukanta.fi myöntävät Vuoden kansanmusiikkilevy 2021 -tunnustuksen levylle Ánnámáret: Nieguid duovdagat. Levyn musiikki ammentaa sekä rikkaasta joikuperinteestä että elävästä saamenmaan kulttuurista.

Kanteleliitto myöntää Vuoden Kantelelevy -palkinnon tänä vuonna uniikista ja vaikuttavasta yhteistyöstä, jossa pelimaailma, upea luova sisältö ja muusikoiden osaaminen yhdistyvät. Palkinto annetaan Folk'Avant -yhtyeen julkaisulle ”Jorvik Lullaby”, joka on tehty Star Stable-pelifirmalle. Single on striimattu Spotifysta yli 130 000 kertaa.

Juho Koirasen muistorahastosta jaetaan vuosittain kannustusstipendi nuorelle tai ryhmälle, joka tuo merkittävän leimansa kansanmusiikin kenttään. Vuoden Nuori Pelimanni -tittelin Kansanmusiikkiliitolta ja Koirasen perheeltä saa 12-vuotias savonlinnalainen Anni Saksman. Saksman on mm. voittanut Hopeinen harmonikka -kilpailun vuonna 2019.

Kansantanssi- ja kansanmusiikkikentän merkittävimmät toimijat palkitsevat vuosittain alan valovoimaisia tähtiä ja merkittäviä vaikuttajia Eläköön Folk! -gaalassa. Tunnustukset oli tarkoitus jakaa Folklandia-risteilyn Eläköön Folk! -gaalassa tammikuussa. Koska Folklandia jouduttiin koronan vuoksi peruuttamaan, järjestöt julkistavat tunnustusten saajat nyt yhteisellä verkkotiedotteella. Järjestöt luovuttavat palkinnot voittajille omissa tilaisuuksissaan. Lisätietoja alla löytyvistä linkeistä. Eläköön Folk! -tunnustuksiin on yhdistynyt osa aikaisemmin Etnogaalassa jaetuista palkinnoista. Etnogaala järjestettiin viimeisen kerran tammikuussa 2020.

Lue lisää palkinnoista ja palkintojen saajista:

Lisätiedot:

Sirpa Lahti, toiminnanjohtaja
Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK)
toiminnanjohtaja@kansanmusiikkikansantanssi.fi p. +358 40 738 4736

Jukka Heinämäki, toimialajohtaja, tanssi ja tapahtumat
Suomen Nuorisoseurat
jukka.heinamaki@nuorisoseurat.fi
p. +358 50 526 8957

Vuoden tanssiteko 2021 -palkinto Riina Hosion teokselle Verensulkusanoja

Verensulkusanoja on Riina Hosion koreografioima ja ohjaama tanssiteos kateudesta, sen sisartunteesta häpeästä sekä sanojen ja sanallistamisen voimasta. Verensulkusanat ovat parannusloitsuja haavojen sulkemiseen. Teoksen koreografia on saanut inspiraationsa suomalaiskarjalaisesta loitsuperinteestä sekä ennen kaikkea karjalaisten perinnetanssien liikekielestä ja kehollisuudesta. Teoksessa erilaiset ääneen lausutut ja pään sisälle piiloutuneet loitsut, eli luvut tai sanat, yhdistyvät alaspäin sykkivään liikevoimaan ja herkistä herkimpään liikkeen kuunteluun.

Motoran Pelmakat ilmentävät teoksessa taidokkaasti tanssimalla ja kehojen liikekielellä universaaleja motiiveja, kuten kateutta, halua ja hyväksytyksi tulemista. Tanssiva lavarunoilija Mitja Pilke on teoksen karismaattinen keskushahmo kaikessa maanisuudessaan ja traagisuudessaan. Teosta varten sävelletty juureva ja ennakkoluuloton musiikki sekä teoksen äänisuunnittelu on Teemu Eerolan käsialaa.

Teoksen tuotantoon ovat osallistuneet Pelmakat-ryhmän ohjaaja Eevi Miettinen sekä Nuorisoseura Motora. Teoksen toteutusta ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus. Teos sai menestyksekkään ensi-iltansa Tanssimaniassa 25.9.2021.

Riina Hosio, kuva: Mikko Malmivaara

Verensulkusanoja. Kuvassa tanssija Mitja Pilke. Kuva: Carita Berg

Suomen Nuorisoseurat myöntää Vuoden tanssiteko 2021 -tunnustuksen Verensulkusanoja-tanssiteokselle kiitoksena korkeatasoisesta tanssiteoksesta, joka esimerkillisesti edistää kansantanssin tunnettuutta. Verensulkusanoja on taiteellisesti korkeatasoinen ja kiinnostava tanssiteatterillinen teos, jonka ilmaisuvoima hakee vertaistaan esittävän taiteen kentällä.

Vuoden 2021 tanssiteko -valinnan suoritti kansantanssimestari Antti Savilampi neuvoa antavan yleisöäänestyksen pohjalta.

Palkinto luovutetaan Pispalan Sottiisissa Tampereella kesäkuussa 2022. Riina Hosio on tänään tiistaina 1.2. Suomen Nuorisoseurojen @nuorisoseurat-kanavan Instalivessä klo 18.

Suomen Nuorisoseurojen Vuoden ohjaaja -palkinnot jaetaan ja julkistetaan nuorisoseurapäivänä maaliskuussa.

Lisätiedot:
Jukka Heinämäki, toimialajohtaja, tanssi ja tapahtumat
Suomen Nuorisoseurat
jukka.heinamaki@nuorisoseurat.fi | p. +358 50 526 8957