Kansanperinteen vaaliminen on työtä moniarvoisen ja moninaisen maailman puolesta

JTK_1948

Tänään 24.10. vietetään kansainvälistä Yhdistyneiden kansakuntien eli YK:n päivää. YK perustettiin tasan 75 vuotta sitten tavoitteenaan luoda maailma, jossa ihmiset eläisivät tasavertaisina ja hyvinvoivina ilman väkivallan ja sodan uhkaa.

Nuorisoseuraliikkeen keskeisiä arvoja ovat osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus. Osallisuus tarkoittaa nuorisoseurassa yhteisöön kuulumista ja mukanaoloa. Jokainen voi vaikuttaa yhteiseen tekemiseen ja toimintaan. Yhteisöllisyys on yhdessä toimimista ja tekemisen riemua. Siihen kuuluvat tasavertainen vuorovaikutus ja yhteenkuuluvuus sekä yhteiset kokemukset. Nuorisoseurassa kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia. Toiminta on avointa ja arvostavaa, ja siihen on helppo tulla mukaan. Jokainen lapsi, nuori ja aikuinen on tervetullut nuorisoseuratoimintaan sellaisena kuin on.

Nuorisoseurojen toiminta on ollut moniarvoisuutta ja moninaisuutta kunnioittavaa läpi lähes 140-vuotisen historiansa. Kansanmusiikki ja kansantanssi keskeisinä harrastuslajeina perustuvat erilaisten ihmisten tarinankerrontaan ja perinteen siirtämiseen sukupolvelta toiselle. Kansantanssin ja kansanmusiikin syvin olemus sisältää kaikenlaisten ihmisten hyväksymisen. Irtisanoudumme kaikenlaisesta vihapuheesta, syrjinnästä ja rasismista.

Näinä vaikeina aikoina haluamme korostaa, että rakentava vuoropuhelu ja toisten ihmisten kunnioittaminen on tärkeämpää kuin koskaan. Muistakaamme YK:n merkittävin tehtävä: turvallisen maailman luominen meille kaikille.

Kuva: Jussi Kaijankangas