Kesätoiminta mahdollisti lapsille iloa ja onnistumisen kokemuksia – mukana lähes 2 300 lasta ja nuorta

Kuvassa lapsia ringissä Luova lava -leirillä

Nuorisoseurojen järjestämä kesätoiminta viime kesänä antoi lähes 2 300 lapselle ja nuorelle iloa ja erilaisia kokemuksia. Toiminnan mahdollisti opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä avustus, jolla palkattiin lähes 200 henkilöä erilaisiin ohjaustehtäviin.

Ministeriö jakoi keväällä 2021 avustusta lasten ja nuorten kesätoiminnan lisäämiseksi.  Suomen Nuorisoseurat kartoittivat paikallisten nuorisoseurojen tarpeita, ja sen perusteella haettiin ja saatiin 105 000 euroa avustusta. Avustusta jaettiin eteenpäin 39 paikalliselle nuorisoseuralle tai piirijärjestölle, jotka osittain toteuttivat osan toiminnasta oman alueensa paikallisseurojen kanssa.

Avustuksella palkattujen, yhteensä 196 henkilön, työtehtävien kirjo oli moninainen aina leirinohjauksesta erilasten luovien menetelmien kerhoihin, toimintapäivien ja retkien ohjaukseen, digikesätoimintaan, kesäkahvilatoimintaan ja avoimeen muskaritoimintaan. Yhteensä toiminta tavoitti 2271 lasta ja toimintapäiviä oli yhteensä 10 764 päivää.

”Palaute oli positiivista, lapsilla oli ollut hauskaa ja moni toivoi uutta leiriä. Saimme toiminnasta erinomaista palautetta. Mukana oli sekä aiempia että uusia teatteriharrastajia. Uudet kertoivat innostuneensa teatterista leirin myötä niin, että halusivat jatkaa sitä enemmänkin. He ovatkin nyt mukana nuorisoseuran lasten draamateatterissamme. Kaiken kaikkiaan leiri oli tarpeellinen yhteisöllinen kokemus korona-ajan jälkimainingeissa”, palautteissa kerrotaan.

Kesätoiminnan avustuksella palkattujen henkilöiden kannalta myös moninainen työkokemus oli keskeisessä roolissa hankkeen onnistumisen kannalta. Monessa seurassa ei olisi voitu korona-ajan taloushaasteiden vuoksi järjestää kesätoimintaa lapsille ja nuorille ilman avustusta.

”On aivan päivänselvää, että korona-aika on koetellut erityisen paljon lapsia ja nuoria, joiden elämässä monen kuukauden harrastustauko voi johtaa harrastamisen lopettamiseen kokonaan”, summaa Suomen Nuorisoseurojen harrastustoiminnan toimialajohtaja Iija Filén.

Nuorisoseuroissa kannetaan huolta siitä, että kaikenikäiset pääsisivät taas harrastamaan ilman pelkoa rajoitusten paluusta.

”Rajoitukset ovat tulleet lyhyellä varoitusajalla ja välillä vailla järkeenkäypiä perusteluita. Onneksi viimeisimpinä aikoina lasten ja nuorten harrastustoiminta on jätetty rajoitusten ulkopuolelle”, Iija Filén lisää.

Tulevan kevään ja kesän osalta paikallisissa nuorisoseuroissa on jo opittu elämään koronan kanssa, ja toimintaa on järjestetty terveysturvallisesti niin sisällä kuin ulkona. Edellisen kesän toiminta on hyvä osoitus siitä, miten tärkeää ohjattu harrastustoiminta lapsille ja nuorille on.

Lisätietoja:
Harrastustoiminnan toimialajohtaja Iija Filén, iija.filen@nuorisoseurat.fi, puh. 045 633 6944
Harrastustoiminnan suunnittelija Riina Kylmälahti, riina.kylmalahti@nuorisoseurat.fi, puh. 040 772 1609