Lähde Seikkailuun uuden Tempoa Tenaviin –materiaalin lennättämänä

Tempoa Tenaviin –toiminta on Nuorisoseurojen harrastusmuoto lapsiperheille. Toiminnan tavoitteena on aikuisen ja lapsen vuorovaikutuksen lisääminen ja lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen tukeminen. Tempoa Tenaviin –toimintaan sisältyy laululeikkejä, liikuntaa, sirkusta, tanssia ja musiikkia.  

Juuri valmistuneesta Seikkailumateriaalista ohjaajat voivat ammentaa virikkeitä ja harjoitteita niin aikuinen-lapsitoimintaan kuin vähän  isommillekin lapsille. Seikkailu on kuin satukirja, jonka käänteisiin materiaalin käyttäjä pääsee itse vaikuttamaan. Tarinat ruokkivat mielikuvitusta ja leikkien kautta pääsee yhdessä kokemaan iloa, jännitystä ja rohkeutta. Tarinat muuttuvat toiminnaksi kertomisen ja tekemisen kautta. Seikkailu johdattelee mielikuvitusmatkalle maatilalle, metsään, avaruuteen, peikkojen ja merirosvojen maailmaan.  Tempoa Tenaviin –toiminnan ohella materiaali sopii hyvin vaikkapa varhaiskasvatukseen.  

Materiaalipaketti sisältää ohjekirjan, kuvakortit, sekä levyllisen ohjekirjan harjoitteisiin sopivaa musiikkia.  Kuvilla tuetaan kaikkien lasten kielen kehitystä, suunnataan tarkkaavaisuutta, sekä mahdollistetaan osallisuus aremmille ja puhumattomille lapsille. Niitä voi käyttää koko kerhokerran jäsentämiseen, yksittäisissä leikeissä tai vaikkapa yllätyksellisyyden mahdollistajana. Kuvat voi tilata valmiina tai tulostaa Tempoa Tenaviin sivulta. Joonas Ojajärven luotsaaman bändin musiikki luo kerhokertoihin taianomaista tunnelmaa. Musiikki soveltuu hyvin Tempoa Tenaviin –toiminnan ohella moneen muuhun kuten vaikkapa tanssitoimintaan.  

Seikkailun sisällöt, ideat ja teemat ovat pitkälti Tempoa Tenaviin -työryhmän eli Jutta Wrangénin, Kirsi Moilasen ja Elina Weckströmin luomia. Materiaalin valmistusprosessi alkoi jo vuonna 2014, ja Nuorisoseurojen tuotannollinen tukiryhmä on vuosien varrella ehtinyt elää. Viimeisinä vuosina mukana ovat olleet Joonas Pokkinen, Riia Niemelä ja Tuija-Liisa Leino. Materiaalia on luotu hersyvän naurun ja ilon säestyksellä työryhmän kokoontumisissa. Nyt Seikkailu jatkaa hulvatonta kulkuaan Tempoa Tenaviin –toimintaan osallistuvien lasten ja aikuisten yhteisissä hetkissä. Merkittävänä tukena prosessissa on ollut Kansalaisfoorumi. 

Seikkailu on tilattavissa Suomen Nuorisoseurojen Puodista. Materiaaliin pääsee sukeltamaan myös ohjatusti Tempoa Tenaviin –ohjaajakoulutuksessa, joka järjestetään 3.-4.9.2021 Tampereella. Lauantaina 4.9.  järjestetään samanaikaisesti täydennyskoulutus jo koulutuksen saaneille Tempoa Tenaviin –ohjaajille. Hyppää sinäkin mukaan Seikkailuun!

Kuvassa Seikkalu-materiaalin ohjekirja, kuvakortit ja cd