Luova Lava -leirit työllistävät yli 120 ohjaajaa tänäkin kesänä

Suomen Nuorisoseurojen lapsille ja nuorille tarkoitettu Luova Lava -leiritoiminta saatiin käyntiin tänä kesänä poikkeuksellisesta keväästä huolimatta. Leirien peruskonsepti on tarjota alakouluikäisille nuorille luovaa toimintaa kuten teatteria, tanssia ja musiikkia päiväleirinä kesäloma-aikana. 

– Luulimme jo, että joudumme perumaan kesän kaikki leirit koronapandemiasta johtuen, jolloin suuri joukko nuoria olisi jäänyt myös ilman kesätyötä, kertoo Pirita Laiho, joka koordinoi Helsingin Luova Lava -leiritoimintaa. 

–  Iloksemme voimme todeta, että työllistämme pelkästään Helsingissä yli 30 taiteen alan ohjaajaa, joista 20 on nuoria, ja leiriläisiä on ollut mukana yli 300 kolmen leiriviikon aikana, hän jatkaa.

– Kaikkiaan ohjaajaksi koko Suomessa on työllistetty 121 ohjaajaa, joista nuoria, alle 30-vuotiaita on noin puolet.

Luova Lava -leirikonsepti taipuu moneen, ja samansisältöisiä leirejä järjestetään ympäri Suomea pitkin kesää. Palkitun leirikonseptin teemana on tänä vuonna ”lumoava luonto”, jonka tiimoilta leiriläiset ovat tutustuneet kauniin ympäristömme mahdollisuuksiin. Luova Lava-toiminnassa on keskeistä, että lapset tulevat kuulluiksi ja heidän ajatuksiaan arvostetaan toimintayhteisössä. Turvallisen ilmapiirin luovalla toiminnalla on parhaimmillaan itseluottamusta eheyttävä vaikutus vaativan koronakevään jälkeen.

– Vaikuttaa siltä, että tämän erikoisen kevään jälkeen leiritoiminnalle on ollut erityisen kova tarve ja kysyntä, sillä lapset ja nuoret ovat olleet pitkän ajan vailla kodin ulkopuolista tekemistä ja harrastuksia, avaa Riina Kylmälahti, joka toimii Nuorisoseuroissa harrastustoiminnan suunnittelijana. 

– On myös havaittavissa, että paljon puhutut sosiaaliset haasteet ovat todellisia, ja meitä huolettaakin suuresti se, miten lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatko turvataan syksyllä, oli tilanne mikä tahansa. Kaikilla ei ole mahdollisuutta etäharrastamiseen, Kylmälahti kertoo. 

Leirien ohjaajat – aikuiset ammattilaiset sekä nuoret kesätyöntekijät – onnistuttiin kouluttamaan ohjaustehtäviin keväällä digitaalisella alustalla pidetyn webinaarin avulla, ja jokainen ohjaaja myös tavattiin, turvavälit ja muut poikkeusajan ohjeistukset huomioiden. Leireille laadittiin erittäin tarkat turvallisuus- ja hygieniaohjeet ja niitä on pystytty noudattamaan lähestulkoon kirjaimellisesti. Toistaiseksi on myös vältytty koronatartunnoilta. 

Luova Lava -toimintaan kuuluu oleellisena osana Hetki taiteilijana-esitys, jolloin jokainen leiriläinen on päässyt näyttämölle asti esiintymään. Tänä kesänä vanhemmille on konsertin sijaan tehty leirivideot, jotka ovat olleet monipuolisen hauskoja.  Vanhemmille on ollut tärkeää nähdä, mitä leiriviikon aikana on yhdessä tehty ja siitä on saatu positiivista palautetta.   

Yhteensä kesän aikana Luova Lava -leireille osallistuu yli 750 lasta ja nuorta, ja leirejä järjestetään 22 paikkakunnalla.

Lisätietoja: 

Toiminnanohjaaja Pirita Laiho, puh. 040 5587870, pirita.laiho@nuorisoseurat.fi

Harrastustoiminnan suunnittelija Riina Kylmälahti, puh. 040 7721 609, riina.kylmalahti@nuorisoseurat.fi