Mennään teatteriin!

Kesäteatteri kuuluu suomalaiseen kesään kuin sauna valoisaan kesäiltaan. Tänä kesänä päästään nauttimaan taas runsaasta tarjonnasta parin haastavamman viime vuoden jälkeen.

Teatterin tiedotuskeskus Tinfon mukaan Suomen kesässä nähdään jopa neljäsataa tuotantoa. Komedia jyllää esitysvalinnoissa, ja tekijöillä on ollut tarve käsitellä haastavampiakin aiheita komedian keinoin. Esitystarjonnasta löytyy kuitenkin kaikkea mahdollista lastenteatterista musikaaleihin ja klassikoista uusiin teksteihin sekä vakavampiin aiheisiin saakka.

Suomen harrastajateatteriliiton selvityksen mukaan harrastajateatterit ovat koronan jäljiltä haastavassa tilanteessa. 

– Se millä tästä selvitään on se, että kaikki menevät kesäteatteriin ja tukevat paikallista kesäteatteria. Teatterit kaipaavat sitä, että pääsevät esiintymään ja yleisö löytää takaisin, Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja Sanna Saarela toivoi keväällä Ylen haastattelussa.  

Useat Nuorisoseuratkin ovat tänä kesänä pääsemässä ”laitumelle”. 

Pornaisten Pohjoisen Nuorisoseuran kesäteatteri, Koskenniskan kesäteatteri valmistautuu innostuneena ja positiivisin odotuksin tällä viikolla startanneeseen kesäkauteen. 

Kekkonen – syntymästä kuolemattomuuteen komediaa on harjoiteltu tiiviisti koko kevään ajan. Komedian on kirjoittanut Tuomas Parkkinen ja ohjannut Tuija Kosonen.

Talkootunteja ei ole kylän väki ja teatteriaktiivit säästelleet, jotta teatterialueen puitteet, lavastus, puvustus ja puffapuoli olisivat kohdallaan nyt kahden peruuntuneen kesän jälkeen.

–  Tänä vuonna juhlimme jälkijunassa myös seuran viimevuotista 110-vuotisjuhlavuotta ja kesäteatterin 60 vuotis juhlavuotta, iloitsee Eija Kainulainen Pornaisten Pohjoisesta Nuorisoseurasta.

Näytöskausi Halkiassa päättyy Kekkosen juhlanäytökseen perjantaina 26.8.

Etelä-Pohjanmaalla Ylistaron Kainastolla kausi aloitettiin jo alkukesästä, kun ensi-iltansa sai näytelmä Hallasuon kukka, joka kertoo kertoo fiktiivisen tarinan Peltoniemen Hintriikasta ja hänen lauletusta kohtalostaan 1900-luvun alussa.

– Muutamat ensimmäiset näytökset on nyt takana ja päällimmäisenä ajatuksena on, että katsojat eivät vielä ole lähteneet liikkeelle. Meillä oli lähialueen kesäteattereista ensimmäiset esitykset. On myös kylmä ja sateinen jakso takana. Ehkä nämä ovat vaikuttanut juuri tähän hetkeen. Toiveikkaana ja odottavin mielin viemme Jyrkän kesäteatteria eteenpäin, kertoo Ylistaron Kainaston Nuorisoseurasta Asko Istolahti.

Sekä Pornaisten että Kainaston näytelmien lippuja saa ostettua kätevästi lippukauppa Puodista.

Eri puolilla Suomea nähdään tänä kesänä kymmeniä nuorisoseurojen tuottamia kesäteatteriesityksiä. Alla listattuna muutamien alueiden tarjontaa.

Jos joskus, niin nyt on aika mennä teatteriin ja ottaa kaverikin mukaan!

Lounais-Suomi: https://lounaissuomi.nuorisoseurat.fi/kesateattereita-lounais-suomessa-2/

Etelä-Suomi: https://etelahame.nuorisoseurat.fi/toiminta/teatteri/

Saimaa: https://saimaa.nuorisoseurat.fi/teatteria-2022/

Etelä-Pohjanmaa: https://epns.fi/alueemme-kesateattereiden-tarjontaa/

Pohjois-Karjala: https://pohjoiskarjala.nuorisoseurat.fi/paikallisseurojen-kesateatteritarjonta/