Reisjärvellä rymisee – yhteinen kokoontumispaikka herätti talkooinnon

Kuvassa Reisjärven Nuorisoseuran väkeä.

Reisjärven Nuorisoseuralla rakentuu kovaa vauhtia kulttuurikeskus Sampola. Vielä vuosi sitten seura eli hiljaiseloa, nyt toimintoja keskitetään Nuorisoseuran alle ja seura haaveilee toimitalon kunnostuksesta. 

Reisjärvi on parin tuhannen asukkaan kunta Pohjois-Pohjanmaalla, mutta maakuntarajasta huolimatta se kuuluu Keski-Pohjanmaan Nuorisoseuran toimialueeseen. Kun keskusseura  

käynnisti keväällä 2019 alueella kehittämishankkeen, jonka puitteissa vierailtiin jokaisessa paikallisseurassa, oli Reisjärven Nuorisoseuran tilanne epäselvä. Aikoinaan aktiivista teatteritoimintaa harjoittanut seura oli uinunut jo useamman vuosikymmenen ajan. Seuravierailulla keskusseura kohtasi osin jo ränsistyneen seurantalon, mutta vierailun myötä paikallisseurassa heräsi kipinä seuran pelastamisesta yhteistyöllä muiden alueen yhdistysten kanssa. 

Vierailulla kävi ilmi, että paikallisella harrastajateatterilla oli jo pitkään ollut haasteena sopivan esiintymispaikan löytäminen. Niin Reisjärven Kulttuurinystävien alajaostona toimiva Harrastajateatteri ReTé ja Reisjärven Nuorisoseura lyöttäytyivät yhteen. Seurat hakivat ja saivat Keskipiste Leaderilta hankerahoitusta kesäteatterikatsomon ja näyttämön rakentamiseksi yli 100-vuotiaan Nuorisoseurantalo Sampolan takapihalle.  

Tänä kesänä käynnistyi myös prosessi, jossa Reisjärven Kulttuurinystävien on tarkoitus liittyä osaksi Reisjärven Nuorisoseuraa. 

”On aivan turhaa pitää monia kokouksia, kun samat ihmiset ovat joka yhdistyksessä. Talonkin kannalta on helpompaa toimia yhden yhdistyksen nimissä”, toteaa nuorisoseuran puheenjohtaja Mikko Huuskonen.  

Ensi kesäksi upouudelle lavalle 

Sampolan takapihalle nousevan 250-paikkaisen katsomoprojektin kokonaisbudjetti on 113 000 euroa, josta seuran oma osuus on noin 40 000. Puolet siitä katetaan talkootyöllä, ja talkoot käynnistyivät rivakasti heti alkukesästä koronaviruksesta huolimatta. Tälle vuodelle valmisteltua näytelmää päätettiin suosiolla siirtää vuodella pandemian myötä. Nyt seuran kunnianhimoinen tavoite on päästä ensi kesäksi näyttelemään upouuden kesäteatterin lavalle.  

”Korona laittoi teatterin tauolle, mutta tavallaan sen myötä tuli myös aikaa talkoille”, sanoo ryhmän ohjaaja Milla Puurula-Tilli.  

Suunnitteilla on ajoittaa seuraava ensi-ilta Reisjärvi-viikolle heinäkuussa 2021.  

”Aiemmin meiltä on puuttunut kesänäytöksiin soveltuva tila. Katsomosta haluttiin tehdä riittävän suuri, koska näytösmäärä haluttiin pitää kohtuullisena. Toiveenamme on, että tästä talosta tulisi Reisjärvelle yhteinen kulttuuritalo, jossa on kaikille tilaa toimia”, Puurula-Tilli toteaa. 

Nuorisoseuran toiminta on käynnistynyt uudelleen ryminällä, eikä suunnitelmille ei näy loppua. Parhaillaan seurassa valmistellaan jäsenkeräystä ja työstetään Kotiseutuliitolle hakemusta seurantalon korjausavustuksesta. Seuran moottori Mikko Huuskonen seuraa muutoksia ja yhteishenkeä innoissaan. Miehellä oli vahva halu jatkaa nuorisoseuran toimintaa ja pelastaa toimitalo, sillä taustalta löytyy vahva side – Huuskonen on varttunut elämänsä ensimmäiset vuodet samaisessa Sampolan talossa.  

”Isäni Viljo Huuskonen oli pitkään seuran puheenjohtajana ja toimi täällä talonmiehenä. Ensimmäiset vuodet asuin siis tässä, ja vaikka itsellä ei juuri niistä ole muistikuvia, on tämä talo minulle kovin rakas paikka”, Huuskonen sanoo. 

Synttärimuistamiset katsomoprojektille 

Nuorisoseuralaisuus kulkee Huuskosen suvussa verenperintönä. Puheenjohtaja kertoo hiljaisten vuosien varrella olleen kuitenkin monia kertoja, kun mieli teki heittää avaimet metsään.  

”Onneksi en heittänyt”, Huuskonen naurahtaa. 

Paljon miehen omistautumisesta kertoo sekin, että vastikään pyöreitä vuosia täyttänyt Huuskonen ei aluksi aikonut juhlia merkkipäiväänsä lainkaan. ”Sitten ajattelin, että vietetään pois ja mahdolliset muistamiset lahjoitan Nuorisoseuran katsomoprojektille.” 

Puheenjohtajan syntymäpäivät kartuttivat Nuorisoseuran hankepottia niin hyvin, että laskettaessa yhteen muut lahjoitukset ja Harrastajateatteri ReTén satsaus hankkeeseen, on kasassa jo yli puolet tarvittavasta omarahoituksesta.  

”Loput on tarkoitus hankkia myymällä mainoksia katsomoon paikallisille toimijoille. Myös yksityishenkilöiden lahjoituksia otamme ilolla vastaan”, Puurula-Tilli valottaa. 

Teksti ja kuvat: Helena Koivusalo