Uunituore kysely tuo kulttuurin harrastamisen vaikutukset näkyviin

Kuvassa tanssijoita esiintymässä.

Kansalaisfoorumi, Suomen Nuorisosirkusliitto, Suomen Nuorisoseurat, Suomen Harrastajateatteriliitto, Suomen Puhallinorkesteriliitto ja Kansalaisareena ovat laatineet yhteistyössä mittariston kulttuurin harrastamisen koetuista vaikutuksista. Mittaristo syväluotaa kulttuurin harrastamisen vaikutuksia yksilöön niin fyysisestä, psykologisesta kuin sosiaalisesta näkökulmasta. Kyselyssä luodataan myös harrastamisen vaikutuksia oppimiseen sekä yhteisöllisyyden kokemukseen liittyen.

Kyselyllä halutaan nostaa esiin kulttuurin ja taiteen harrastamisen merkitystä yhteiskunnassa. “Viimeistään korona-aika on tehnyt selväksi sen, ettei kulttuurin harrastamisen merkitystä yksilölle tunnisteta kunnolla. Nyt jos koskaan tarvitaan näyttöjä tämän upean toiminnan vaikutuksista ja merkittävyydestä”, toteaa Kansalaisfoorumin pääsihteeri Anneliina Wevelsiep.

Kyselypatteristoa kehitettiin syksystä 2020 alkaen ja ensimmäinen mittaristo testattiin kohderyhmän keskuudessa syksyllä 2021. Siitä saatujen kokemusten ja palautteen perusteella viilattiin lopullinen kysely, joka julkaistaan 2.5. Ensimmäisessä vaiheessa mukana ovat kyselyn laatineet järjestöt, mutta mittaristo on jatkossa myös muiden toimijoiden käytettävissä. Kyselyssä hyödynnetään Kukunori ry:n laatimaa Pokka-kyselyportaalia, johon koko mittaristo on viety kaikkien hyödynnettäväksi.

“Näemme työssämme sen, miten mahtavia fiiliksiä taiteen ja kulttuurin harrastaminen tuottaa yksilölle ja yhteisölle. Tämän kyselyn kautta pystymme myös näyttämään sen toteen, jolloin harrastamisen merkityksen kuvaileminen ei ole millään tavalla mutu-tuntumaa”, sanoo Suomen Nuorisoseurojen pääsihteeri Annina Laaksonen.

Kysely julkaistaan 2.5. aiemmin mainittujen järjestöjen harrastajille ja sen tuloksia on odotettavissa syyskuussa 2022.

Kuva: Petri Kivinen

Lisätietoa:
Annina Laaksonen, pääsihteeri
040 726 7450, annina.laaksonen@nuorisoseurat.fi