Vuoden nuorisoseura 2018 -ehdokkaat julkistettu – tittelistä kisaa 5 upeaa seuraa

Vuoden nuorisoseura 2018 -tittelistä kisaa viisi upeaa ehdokasta! Hallitus valitsi 17 ehdotuksesta viisi jatkoon päässyttä. Vuoden nuorisoseura valitaan toiminnan laadun ja laajuuden perusteella kiinnittäen huomiota erityisesti lapsiin ja nuoriin. Toiminnassa on näyttävä Nuorisoseurojen arvot osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus. Seuran merkittävyys omalla alueella ja innovatiivisuus otetaan myös huomioon päätöstä tehdessä.Voittaja julkistetaan nuorisoseurapäivänä 18.3.2018.

Ylihärmän nuorisoseura, Ylihärmä, Kauhava, Etelä-Pohjanmaa

Täällä on mahtava porukka, kaikki projektit tehdään yhdessä ja joka lähtöön on osaaja. Teatteritoiminta on pääasiallinen toiminta ja sen maine on kiirinyt jo kauemmaskin. Näytelmiin satsataan tosi paljon ja se kyllä näkyy. Musiikit tehdään omalla väellä ja ne ovat oikeita korvamatoja. Lavastajat tekevät kaikkensa, jotta yleisöllä olisi myös silmänruokaa.

Lahden Tanhuujat, Lahti, Etelä-Häme

Lahden Tanhuujat on kansantanssin erikoisseura, jonka on perustanut opetusneuvos Helvi Jukarainen. Seuran tanssillinen monipuolisuus on aina ollut esimerkkinä muille nuorisoseuroille.

Lahden Tanhuujat ovat panostaneet erityisesti lasten ja nuorten kansantanssitoimintaan vahvasti. Lahden Tanhuujat ovat perinteinen seura, joka on hyvin kestänyt ajan rattaassa ja sopivasti uudistuen. Tanhuujien päätöksenteossa ja tapahtumien suunnittelussa on jo pitkään kuultu eri ikäryhmiä ja toimijoita.

Kerkkoon nuorisoseura, Porvoo, Uusimaa

Kerkkoon nuorisoseura on satavuotias seura, jonka toiminnassa ikä ei paina. Toiminta painottuu lasten ja nuoren toimintaan esim. tete, tanssi, kokkikerho ja nuorisokahvila. Toimintaan on myös mahdollista osallistua koko perheen voimin esim. perhesählyyn. Kerkkoon nuorisoseura on todellinen nuorisotyön helmi alueellaan.

Seura järjestää monipuolista toimintaa kaikenikäisille ja jäseniltä löytyy uskomatonta talkoohenkeä niin toiminnan kuin seurantalon kunnostuksen parissa. Toiminta on kaikille avointa, helposti pääsee vaikuttamaan toiminnan sisältöön ja harrastusryhmissä on mukana mm. erityislapsia.

Seuran toiminnassa huomioidaan myös aikuiset jäsenet ja kyläläiset esim. koko kylän yhteisten juhlien, joulumarkkinoiden tai naisten iltojen myötä. Oma talo on saatu hienoon kuntoon viime vuosina, mutta aikaavievästä remontista huolimatta toiminta ei ole hiipunut.
Seura osallistuu aktiivisesti valtakunnallisiin tapahtumiin ja on aidosti nuorisoseura isolla n-kirjaimella. Seuran kotisivut, hupparit ja esimerkiksi lakulaatikot ovat hienosti sävytetty nuorisoseuraväreihin.

Murtolahden nuorisoseura, Nilsiä, Kuopio, Pohjois-Savo

Murtolahden nuorisoseura on Vuoden Nuorisoseura Pohjois-Savossa. Tämä nuorisoseura on monipuolinen ja erinomaisesti toimiva. Talottomuus ei ole heille este, eikä edes hidaste. Toimintaa löytyy kaikenikäisille jäsenille. Erityisesti on panostettu lasten ja varhaisnuorten kerhotoimintaan. Seuran edustajat ovat aktiivisesti mukana myös maakunnallisessa nuorisoseuratoiminnassa. Seuran jäsenmäärä on hienoisessa kasvussa.

Karjalan Nuoret, Helsinki, Uusimaa

Karjalan Nuoret on aktiivinen helsinkiläinen nuorisoseura, joka kasvattanut toimintaansa valtavasti ja saanut puolessa vuodessa mukaan noin 160 uutta jäsentä. Seurassa harrastetaan teatteria, kansantanssia, kansanlaulua, viulunsoittoa, Tempoa tenaviin -musiikkiliikuntaa ja FolkJam-tanssiliikuntaa yhteensä 32 eri toimintaryhmässä. Syksyllä 2017 seura perusti 16 uutta harrastusryhmää, otti lajivalikoimaan kaksi uutta harrastusmuotoa ja levittäytyi kahteen uuteen kaupunginosaan. Tällä hetkellä seurassa on 390 jäsentä, joista 350 on mukana myös jossain toimintaryhmässä. Kasvun ovat mahdollistaneet laadukas toiminta, osaavat ohjaajat, aktiiviset vapaaehtoiset, panostaminen näkyvyyteen ja jo seuran toiminnassa mukana olevien sitouttaminen. Seuran ryhmien toiminta on tavoitteellista, innostavaa ja niissä on aina läsnä aito tekemisen riemu.

Seura edistää ansiokkaasti Nuorisoseurojen näkyvyyttä. Se on esillä kaupunginosatapahtumissa, festivaaleilla ja sen ryhmät esiintyvät aktiivisesti: teatteriryhmät esimerkiksi kouluilla, tanssiryhmät yhdistysten juhlissa ja keväällä 2017 muun muassa kiinalaisten matkailijoiden ryhmälle. Seura järjestää helsinkiläislapsille tutustumistunteja Nuorisoseurojen harrastusmahdollisuuksista koulu- ja päiväkotipäivän aikana.  Seura työllistää taiteen alan ammattilaisia ja kasvattaa omia ohjaajia.  Tällä hetkellä seuralla on 10 KNoppi-koulutuksen tai kansatanssiohjaajan peruskoulutuksen käynyttä 12-17 -vuotiasta nuorta.