Vuoden Nuorisoseura on Lapin ylioppilasteatteri Rovaniemeltä

Suomen Nuorisoseurat valitsi Vuoden 2021 Nuorisoseuraksi Lapin ylioppilasteatterin. Vuonna 1980 perustettu LYT on toiminut aktiivisesti Rovaniemellä jo 40 vuotta. Vuosien varrella ohjelmistoon on kuulunut sekä klassikoita että upouusia näytelmiä. LYT on aina tehnyt draaman eli lajeja monipuolisesti ja suurella intohimolla.

”Tuntuu kiitolliselta ja innostavalta, kun teatterimme erityinen tekemisen palo, 

oppimisen halu sekä taiteellisen työskentelyn vapaus ja kunnianhimo saavat valtakunnallisen huomionosoituksen. Se taianomainen yhteinen olo, joka tavallisesti tulee loppuaplodien aikaan näyttämölle juoksevan työryhmän ja katsomossa hymyilevien ihmisten välille – se on nyt koko teatterin yhteinen tunnelma. Lapin ylioppilasteatteri kumartaa jälleen kiitollisena ja ylpeänä!”, kertoo Lapin ylioppilasteatterin puheenjohtaja Risto Ukkonen.

Palkintoperusteluissa hehkutetaan: Tämä ylioppilasteattereiden pohjoinen majakka on tuonut riemua ja valoa kaupunkiin. Se on ollut monelle koti, kaveri ja kasvattaja. LYT on opettanut tekijöille taitoa niin teatterin tekemisestä kuin elämästäkin. Jos Rovaniemi on portti Lapin maahan, on ylioppilasteatteri portti teatterielämään.

”Tämä kunnianosoitus kasvattaa entistä enemmän halua kertoa rohkeilla tavoilla tarinoita maailmasta, luoda omannäköisiä teoksia, tutkia ja oppia itsestä ja meistä. Vaikka teatterin ovi tällä hetkellä kiinni, meilläkin näyttämölle pääsyä odotetaan kulisseissa malttamattomana. Nyt on aika haaveilla tulevasta, pohtia: sitten joskus. Senkin aika tulee vielä, kun taas kutsutaan tekemään: nyt kun!”, jatkaa Risto Ukkonen toiveikkaana. 

Vuosittain jaettava tunnustus annetaan Nuorisoseuralle, joka aktiivisella toiminnallaan kokoaa ihmiset tärkeän tekemisen äärelle ja harrastuksen pariin luoden ympärilleen yhteisöllisyyttä ja tekemisen riemua.

Lopuksi kurkistetaan kulissien taakse. Mitä tapahtuu, kun halu kertoa tarinoita saa siivet? 

”Kulissien takaa mieleeni tulee produktio ihan tältä alkuvuodelta. Erään työryhmämme oli tarkoitus tehdä parinkymmenen minuutin monologi. Kuitenkin rajoituksien juuri hetkeksi höllentyessä, monologi kasvatti muutamassa viikossa siivet ja liisi yli tunnin mittaiseksi, itse kirjoitetuksi ja sävelletyksi musikaaliksi koreografeineen ja erikoistehoisteineen. Muutaman ihmisen halu kertoa tarinoita keräsi jälleen ympärilleen intohimon tehdä teatteria. Taaskaan ei laskettu tunteja, vaan tehtiin yhdessä, ratkaistiin pulmia, ihmeteltiin ihmisyyttä – oltiin LYT. Se tuntui ihan tosi hienolta ja tärkeältä.”

Lisätietoja:
Annina Laaksonen
Pääsihteeri
Suomen Nuorisoseurat ry 
annina.laaksonen@nuorisoseurat.fi, puh. 040 726 7450 

Risto Ukkonen
Puheenjohtaja
Lapin ylioppilasteatteri
ukkonen.risto@gmail.com, puh. 040 586 1652