Nuorisoseuralaismarssi sai uuden pianosovituksen

Nuorisoseuratilaisuuksien päätteeksi usein laulettava pian satavuotta täyttävä Nuorisoseuralaismarssi on saanut uuden pianosovituksen. Sovituksen on tehnyt Louhikon Nuorisoseurassakin pitkään toiminut lahtelainen musiikinopettaja ja kuoronjohtaja Mikko Kalliomaa. Marssin nuotti sekä säestysäänite ovat vapaasti kaikkien nuorisoseurojen käytettävissä. Löydät tiedostot seurojen työkalupakista kohdasta ”Muut”.

Nuorisoseuralaismarssin historiaa

Nuorisoseurojen varhaisissa kuukausikokouksissa ja perhe-iltamissa laulettiin aluksi ja lopuksi ja usein välilläkin ”yksiäänisesti”. Paikallisille nuorisoseuroille kirjoitettiin ja sävellettiin jo varhain omia lauluja, jotka eivät tosin tulleet laajempaan tietoon.  Sen sijaan yhteistä laulua ei vuosisadan alun nuorisoseuraliikkeellä ollut.

Keväällä 1921 Keski-Suomen Nuorisoseurojen Liitto pyysi Suomen Nuorison Liiton esimiestä ja Suomen Nuoriso-opiston johtajaa Aukusti Ripsaluomaa kirjoittamaan runon nuorisoseuraliikkeen 40-vuotisjuhlaan ilmestyvään juhlakirjaansa. Ripsaluoma kirjoitti Nuorisoseuralaismarssin ja taiteilija Juhani Pohjanmies sävelsi sen välittömästi. Runo ja sävellys julkaistiin Nuori Keski-Suomi –albumissa Keski-Suomen nuorisoseuroille omistettuna.

Nuorisoseuralaismarssin kantaesitys tapahtui Keski-Suomen Nuorisoseurojen Liiton kesäjuhlassa heinäkuun 9. Päivänä 1921 Jyväskylän kunnallistalossa säveltäjän itsensä johtaessa juhlakuoroa. Ripsaluoma oli seuraamassa ensiesitystä ja sai juhlaväeltä voimakkaat suosionosoitukset. Vilho A. Pesola lauloi bassona joukossa ja muisteli vuosikymmeniä myöhemmin, ”miten innostavasti ja lämmittävästi ’marssi’ vaikutti niin yleisöön kuin laulajiinkin… Heti ensi esityksestä sai sen vaikutelman, että Suomen nuorisoseuraväki oli ’Nuorisoseuralaismarssissa’ saanut laulun, jolla tulisi olemaan elinvoimaa.”

Näin tapahtuikin. Keski-Suomen nuorisoseuroille omistetusta marssista muodostui nopeasti koko maan nuorisoseuraväen yhteinen laulu, jonka sytyttävät ja innostavat sanat ovat vuosikymmenten ajan kaikuneet sadoissa ja tuhansissa nuorisoseuratilaisuuksissa kautta maan.

Lähde: Jaakko Numminen, Yhteisön voima 2 – Järjestö