Syyslomalla voi tehdä lumoavan luonnon metsäradan

Kuvassa piirretty metsärata, jossa merkitty reitti nauhoilla.

Lumoavaa luontoa voi aistia eri tavoin. Luonnosta löytyy huikeita paikkoja, joissa on mukava leikkiä yhdessä ryhmän tai perheen kanssa. Koululaisten iltapäivätoiminnan ryhmä, Normaalikoulun Jälkkäri Jyväskylästä, on tehnyt kivan metsäradan. 

Alkuvalmistelut ohjaajalle: 

Tarvikkeet: leikkaa/revi esim. vanhasta lakanasta matonkudenauhaa niin pitkästi kuin metsäradan pituus on. Voit myös käyttää vahvaa narua. Nauhaa tai narua tarvitaan melko paljon, noin 20-30 metriä. 

Valmistelut metsässä: suunnittele ja tee metsärata valmiiksi ennen lasten tuloa paikalle. Merkitse rata narulla, kiinnitä sitä puihin, valotolppiin, rakennelmiin. Tarkoitus on, että lapset kulkevat radan silmät kiinni narusta kiinni pitäen. Ohjaaja auttaa lapsia radan varrella. 

Suunnittele radan varrelle erilaisia tapoja liikkumiseen, matalalla kontaten liikkuen, varpaillaan kävellen, hiljaa tai laulaen liikkuen sekä narun alituksia ja ylityksiä. Keksi myös muita omia liikkumismuotoja.     

Tee nauhasta/narusta rata ja kannusta lapsia osallistumaan. 

Metsärata lapsille antaa luottamuksellisen seikkailukokemuksen. On myös mukava, jos lopussa lapsia odottaa palkinto heidän käytyään radan läpi. 

Vinkin antoi koululaisten iltapäivätoiminnan ryhmä Jälkkäri Normaalikoululta, Jyväskylästä.