Vuoden Hermanska Liisa Hautamäki on toiminut ikänsä nuorisoseuroissa lasten ja nuorten tukena

Suomen Nuorisoseurat on myöntänyt Vuoden Hermanska -tunnustuksen Liisa Hautamäelle Oulunsuun nuorisoseurasta. Hautamäki on pitkään ja ansiokkaasti toiminut nuorisoseurajärjestön aktiivina ja lasten ja nuorten kansalaistoiminnan mahdollistajana. Vuoden Hermanni tai Hermanska -arvonimeä voidaan pitää eräänlaisena Nuorisoseurojen elämäntyö-oscarina. Hautamäki saa vuodeksi kannettavakseen Hermanni-killan käädyt merkkinä palkitsemisestaan. Palkinto myönnettiin vuotuisilla H-kiltapäivillä 8.4.2017.

Tunnustuksella täysin yllätetty Hautamäki piti sydämellisen kiitospuheen. Hautamäen yksi mieluisimpia nuorisoseuramuistoja on, kun kotiseura täytti 50 vuotta. Hautamäellä oli päällä ensimmäistä kertaa oma kansallispuku, ja hän sai olla lippusaattueessa, ihanat airutnauhat päällä. Tilaisuudessa hän näki paljon vanhoja nuorisoseuralaisia, joiden lämminhenkinen kohtaaminen ja yhteisöllisyys tekivät pikkutyttöön vaikutuksen. Hautamäki ymmärsi jos silloin, että tärkeintä ei ole nuorisoseurassa opitut tanssi-, teatteri- tai muut taidot, vaan seurassa koettu yhteisöllisyys.

Innokas ohjaaja ja järjestöaktiivi

Liisa Hautamäki syntyi Peräseinäjoen Haapaluoman kylässä, ja liittyi jo varhain paikalliseen nuorisoseuraan äitinsä jalanjäljissä. Ohjaajakoulutuksen käytyään Hautamäki oli pian monessa mukana. Hän ohjasi sekä kansantanssi-, liikunta-, opintokerho- että näytelmätoimintaa.

Hautamäki on läpikotaisin nuorisoseuralainen, sillä hän valmistui nuorisoalan ammattilaiseksi omasta opistostamme Nuoriso-opisto Paukkulasta. Tämän jälkeen hän muutti työn perässä Ouluun. Siellä hän liittyi Oulunsuun nuorisoseuran riveihin ja perusti lausuntakuoron, veti tanhuryhmää ja toimi johtokunnan jäsenenä ja lopulta puheenjohtajana. Lausuntaharrastus on aina ollut Hautamäen sydäntä lähellä. Hänen runosuonensa sykkii edelleenkin ja hän on toivottu lausuja monissa tilaisuuksissa.

Nykyään Hautamäki toimii edelleen aktiivisesti Nuorisoseurojen Hermanni-toiminnassa. Hermanni-killan tarkoitus on koota pitkään mukana olleet yhteen ja toimia seurojen ja nuorempien polvien tukena.

 Pelasti suuren seuran talousvaikeuksista

Liisan yksi merkittävimpiä urotekoja oli perinteikkään Oulunsuun nuorisoseurantalon, maaomaisuuden ja toiminnan pelastaminen seuran joutuessa taloudellisiin ja toiminnallisiin vaikeuksiin 70-luvulla. Hautamäki toimii edelleen Oulunsuun nuorisoseuran historiatoimikunnassa ja Maakuntajuhlien juhlatoimikunnassa. Oulunsuun nuorisoseura on tänä päivänä suuri, lähes kolmensadan jäsenen aktiivinen seura.

Liisa Hautamäki on puhtaimmillaan ja sen perinteisessä merkityksessä alkiolainen nuorisoseuralainen. Liisan sovittelevaa ja ystävällistä neuvottelutaitoa on tarvittu useiden vaikeidenkin kriisien kohdatessa, hehkutettiin Hautamäkeä tukeneessa ehdotuksessa.

Muita ansioita

  • Hermanni-killan jäsen vuodesta 1969 alkaen
  • Pohjois-Pohjanmaan Nuorisoseurojen Liitto ry:n Hermanni-killan johtokunnan jäsen 1997-2001 ja puheenjohtajana vuodesta 2002
  • Maakuntahermanskan arvonimi vuonna 1999.
  • Valtakunnallinen kiltaneuvosto 2005-2009
  • Järjestön kultainen ansiomerkki 2015